Youtube

Kankerverwekkende vloeistoffen in asbeststortplaats SVK in Sint Niklaas

De Vlaamse Milieu Inspectie heeft de resultaten bekendgemaakt van het onderzoek op de asbeststortplaats SVK van Sint Niklaas.
Op de plaats waar normaal gezien alleen puin en bouwafval mag gestort worden, zijn ook zware metalen en gevaarlijke vloeistoffen uitgegoten. Het gaat om scheikundige stoffen die voorkomen in smeeroliën, batterijen, verf en katalysatoren, en die kankerverwekkend zijn.

Eerder deze week had het gemeentebestuur zich uitgesproken voor de sluiting van SVK na eerder een gunstig advies te hebben gegeven. De stortplaats was al langer omstreden omdat er bijzonder schadelijke asbestvezels in de omgeving waren gevonden. Bovendien ligt ze in een woonzone. De dichtstbijzijnde huizen staan op 100 meter van het bedrijf.  De veiligheidsperimeter voor dit soort bedrijven is normaal 500 meter, zo zei deze week toxicoloog Ben Nemery nog op een meeting in Sint Niklaas.

De gemeente kan het bedrijf niet sluiten. Dat is de bevoegdheid van de provincie. Als de gemeente een bezwaarschrift indient bij de provincie, kan die de vergunning intrekken.  

Actiecomité: "Uitspitten tot de bodem"

Het actiecomité Asbeststort Dicht is eens te meer gealarmeerd door deze resultaten. Eerder had het comité de kat de bel al aangebonden door zelf stalen te nemen op de stortplaats en in de nabije omgeving. Die stalen waren de aanleiding voor een eerste onderzoek van de Milieu-inspectie.

Daarna volgde nog een tweede onderzoek omdat er ook asbestvezels waren gevonden op de stortplaats voor gewoon, dus ongevaarlijk, bouwafval. Daar zijn dus nu de giftige vloeistoffen gevonden.

Het actiecomité vraagt dan ook dat de zaak uitgespit wordt tot op de bodem, en dat de volledige verontreiniging in kaart wordt gebracht.  

 

 

“Als die stoffen zijn doorgesijpeld in de bodem kunnen het grondwater en de beken in de buurt zwaar verontreinigd zijn”,

Jef Maes (Asbeststort Dicht)  

 

Meest gelezen