AP

Macron wil strengere regels detachering en maakt de Poolse regering boos

De Franse president Emmanuel Macron wil de strijd tegen sociale dumping opvoeren, en daarvoor wil hij vooral een Europese richtlijn over de detachering van werknemers in andere EU-lidstaten aanscherpen. Polen, dat de meeste gedetacheerde werknemers levert, wil daar niet van weten. Daarmee plaatst het land zich volgens Macron "aan de zijlijn van Europa". De Poolse regering heeft woedend op die uitspraak gereageerd.

Veel arbeiders die gedetacheerd zijn in een ander land, komen uit Oost-Europa, en daarom heeft Macron tijdens een driedaagse rondreis, steun voor zijn plannen gezocht in verschillende Centraal- en Oost-Europses landen.

Woensdag begon hij zijn reeks bezoeken in Oostenrijk, waar hij een mini-top hield met de Tsjechische en de Slovaakse premiers, Bohuslav Sobotka en Robert Fico.  Ze spraken af om samen te proberen tegen eind oktober een Europees akkoord te forceren over strengere detacheringsregels.  

Ook de Oostenrijkse kanselier Christian Kern sloot zich daarbij aan. "Voor gelijk werk zal een gelijk loon worden betaald",  zo zei Macron woensdag op een persconferentie in Salzburg.  Alles anders komt neer op een "verraad van de Europese geest". Het vrij verkeer werd niet ingevoerd om diegenen met de laagste standaarden te helpen, zo zei de Franse president.

De Oostenrijkse kanselier waarschuwde dat Europa zonder hervorming
dreigt verdeeld te worden in een oud en een nieuw deel.  Kern hekelde dat de EU-lidstaten sinds maart vorig jaar nog geen vooruitgang op dat punt hebben geboekt. Hij riep op tot "sociale rechtvaardigheid" en vroeg akkoorden over de duurtijd, loonniveaus en boetes voor wie de EU-regels overtreedt.  Vooral in Oost-Europa wordt de geplande hervorming van de richtlijn als een gevaar
voor de eigen ondernemingen gezien.  

Scherpe aanval op Polen vanuit Bulgarije

Na Salzburg is Macron doorgereisd naar Roemenië, waar hij donderdag dezelfde boodschap herhaald heeft, dat de Europese richtlijn aangepast moet worden, en hij voegde er aan toe dat dat in geen geval betekent dat Parijs de Roemeense transportbedrijven wil verhinderen om in heel Europa te werken.

Echt steun voor zijn voorstellen kreeg hij niet in Roemenië, maar het lijkt er wel op dat de Roemeense regering meer is gaan twijfelen.

Vandaag volgde dan de laatste etappe van de rondreis, Bulgarije, dat ook eerder geneigd lijkt het Franse voorstel te steunen.

Belangrijker was wel dat Macron vanuit Bulgarije hard uithaalde naar Polen, het land dat de meeste gedetacheerde werknemers in andere EU-landen levert.  Polen stond niet op zijn agenda tijdens deze rondreis, aangezien het toch al zonneklaar was dat de Poolse regering fel gekant was tegen elke hervorming van de detacheringsrichtlijn.

Polen plaatst zich met dat verzet "in de marge van de geschiedenis, het heden en de toekomst van Europa" en "gaat in tegen de Europese belangen in tal van dossiers", zo zei president Macron. "Europa dient om te convergeren. Dat is ook de bedoeling van de structuurfondsen die Polen krijgt", waarschuwde hij.

"Arrogante commentaren"

De Poolse premier Beata Szydlo reageerde fel op de uitspraken van Macron over haar land.  Szydlo zei dat de Poolse regering haar positie tot het bittere eind zal verdedigen, omdat die in het belang is van de Poolse werknemers.  Haar land heeft  "dezelfde rechten als Frankrijk", zo voegde ze er aan toe.

"Misschien hebben die arrogante verklaringen te maken met een gebrek aan politieke ervaring, waarvoor ik begrip heb,  maar ik verwacht dat hij deze leemte snel zal opvullen en in de toekomst meer gereserveerd zal zijn",  zo zei Szydlo op de conservatieve website wpolityce.pl. "Ik raad hem aan zich bezig te houden met de zaken van zijn land.  Dan slaagt hij er misschien in zijn burgers dezelfde economische resultaten en hetzelfde veiligheidsniveau aan te bieden als Polen."
     
"Het zijn Polen en Centraal-Europa die de principes van de
gemeenschappelijke markt verdedigen, terwijl net Frankrijk één van de
pijlers van de Europese Unie wil ontmantelen",  zo beet Szydlo van zich af.

Zoals gezegd levert Polen het grootste deel van de werknemers die gedetacheerd zijn in een ander EU-land, en die werknemers zijn van groot economisch belang voor Polen. Niet alleen moeten ze op die manier niet in eigen land aan een job geraken, ze sturen ook geld terug naar hun familie in Polen.

Szyldo ontmoette vandaag overigens NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg (zie foto onder).

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Detachering

De zogenoemde detacheringsrichtlijn maakt het mogelijk dat bedrijven
personeel tijdelijk naar het buitenland sturen om daar aan de slag te
gaan.  Ze moeten minstens het plaatselijke minimumloon verdienen, maar
behouden hun arbeidscontract en betalen bijdragen aan de sociale
zekerheid in hun land van herkomst.  Daardoor kunnen ze een pak slechter
betaald worden dan andere werknemers in het gastland.  Vooral de
bouwsector is getroffen.

Parijs eist strengere regels om misbruik te voorkomen.  Macron won
de Franse presidentsverkiezingen met een pro-Europees discours, maar
beloofde de kiezers ook de problemen binnen Europa aan te pakken.

De detacheringsrichtlijn is een belangrijk thema in Frankrijk, waar de
werkloosheid hoog oploopt en het extreemrechtse Front National oproept
de huidige Europese regels te laten vallen. De rondreis van Macron is dan ook niet in het minst bedoeld voor binnenlands gebruik.

Terwijl de Europese Commissie heeft voorgesteld het detacheren van werknemers te beperken tot 24 maanden, willen Frankrijk en Oostenrijk die maximumtermijn nog meer terugschroeven.  In oktober zullen de lidstaten van de EU onderhandelen over de richtlijnen over de detachering.

Meest gelezen