"De beste eclips ooit": Trump overschaduwt Obama. Of is het andersom?

De Amerikaanse president Donald Trump retweette gisteren een merkwaardige meme na de zonsverduistering die de VS eerder deze week in de ban hield. In ware eclips-stijl verduisterde hij zijn voorganger Barack Obama. Twitter heeft zo zijn bedenkingen.

Amerika was begin deze week compleet in de ban van de zonsverduistering. Niet alleen in de lucht, maar ook in kranten, op televisie en internet was er geen ontsnappen aan. De meeste Amerikanen zijn intussen opnieuw overgegaan tot de orde van de dag.  President Trump kon gisteren niet nalaten om nog één keer over de eclips te beginnen. Op zijn favoriete medium Twitter, uiteraard.

Trump retweette een merkwaardige meme: een collage van vier foto's waar hij langzaam voorbij een foto van zijn voorganger Barack Obama schuift. Met de foto van Trump in kleur, die van Obama in zwart-wit. En het opschrift: "The best eclips ever!", de beste eclips ooit.

"Trump overschaduwt Obama op zoveel manieren"

De president deelde de tweet van Jerry Travone, die hem de meme had doorgestuurd in een reactie op een ander Twitter-bericht. Travone is een zelfverklaarde "YouTube-acteur en politieke junkie". Zijn YouTube-kanaal staat vol worstelfilmpjes en videospelletjes.

Travone is een uitgesproken Trump-fan en ook niet onbesproken. Op Instagram en Twitter post hij geregeld memes tegen wat hij "het gewelddadige links" noemt, tegen de beweging Black Lives Matter, transgenders, feminisme en mensen zonder papieren. Vorige zondag verstuurde hij nog een anti-Semitische tweet.

Aan de Amerikaanse site Buzzfeed verklaarde Travone dat hij de meme niet zelf gemaakt heeft. Hij kwam de meme tegen op het internet en vond hem wel de moeite waard om te delen. "Ik ben vereerd dat de president van de VS mij heeft geretweet. Hij overschaduwt president Obama op zo veel verschillende manieren."

Trump de maan, Obama de zon

Veel Twitteraars en commentatoren hadden zo hun bedenkingen bij de eclips-metafoor. Ze lieten niet na op te merken dat de vergelijking die Trump en Travone willen maken, toch niet helemààl lijkt op te gaan.

Bij een zonsverduistering schuift de maan tijdelijk voor de zon. In de meme is het Trump die voor Obama schuift. Dus Trump noemt zichzelf de -donkere- maan en Obama de -stralende- zon, merkten heel wat Twitteraars op. Op zijn minst eigenaardig.

Ook actrice Alyssa Milano liet haar stem horen. "Hij verduistert de zon? Zijn onzinnigheid overschaduwt Obama's erfenis? Hij geeft toe dat hij racistisch is? Ik snap het niet." John Berman, presentator op CNN, vroeg zich of Trump zichzelf nu voorstelt als een "donker levenloos object dat een bron van licht afschermt?"

Veel mensen merkten trouwens op dat als Trump de maan is, hij slechts tijdelijk de zon tegenhoudt en dus ook weer zal weggaan. Zonsverduisteringen zijn toch maar van korte duur.

Meest gelezen