Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Op een na grootste drugsvangst ooit in Mexico: "kill pill" fentanyl

Het Mexicaanse leger heeft vlak bij de Amerikaanse grens een drugstransport onderschept dat 1,2 miljard Amerikaanse dollar waard is. Geen tonnen en tonnen aan verdovende middelen, maar wel bijna 64 kilo aan fentanyl en bijna 30.000 fentanyl-pillen. Fentanyl is een synthetische drug, uiterst verslavend, uiterst dodelijk. Vorig jaar nog overleed Prince aan de gevolgen van fentanyl.

Eerder van de week deed het Mexicaanse leger een opmerkelijke vondst aan de grenspost in San Luis Rio Colorado, vlak bij de grens met de Amerikaanse staat Arizona. Tijdens een inspectie bij een wegblokkade stuitten militairen op een vrachtwagen met een dubbele bodem waarin drugs verstopt zaten.

Geen tonnen en tonnen aan verdovende middelen, zegt correspondent Edwin Timmer in "De ochtend" op Radio 1, "maar wel een drug die griezelig duur is op de markt". 63,8 kilogram van de synthetische drug fentanyl, en bijna 30.000 pillen die gemaakt werden met fentanyl. Straatwaarde: een luttele 1,2 miljard Amerikaanse dollar.

Nooit eerder is in Mexico een transport onderschept dat zoveel geld waard is, zegt Timmer. Wereldwijd is het waarschijnlijk de op een na grootste drugsvangst. Mexicaanse media verwijzen nog naar een politie-actie in San Francisco in 1991, waar voor 4 miljard dollar aan heroïne in beslag genomen werd. Verder steekt de huidige vangst boven alles uit.

Fentanyl, de "kill pill" waar Prince aan overleed

Fentanyl is een zeer krachtige pijnstiller, 50 keer zo sterk als
morfine. Vroeger werd het alleen in ziekenhuizen gebruikt, maar de laatste jaren hebben Mexicaanse drugskartels de stof ontdekt als nieuwe "winstmaker", zegt Timmer. Het is heel goedkoop en gemakkelijk te maken.

Een kilo fentanyl produceren kost ongeveer 2.000 Amerikaanse dollar en
kan een straatwaarde tot 20 miljoen Amerikaanse dollar bereiken. Het
drugstransport was bestemd voor de Amerikaanse markt, waar fentanyl
stilaan heroïne voorbijsteekt in "populariteit"."De drug heeft daar in korte tijd een ware epidemie veroorzaakt."

Fentanyl wordt op zich gebruikt, het wordt ook gemengd met heroïne, wat de drug nóg krachtiger en verslavender maakt. Talloze Amerikaanse gebruikers gaan er letterlijk aan onderdoor. "De pil heeft in de VS al de bijnaam kill pill gekregen", illustreert Timmer. Vorig jaar zouden er 50.000 doden gevallen zijn. Bekendste slachtoffer: Prince.

"Siñaloa-kartel is vermoedelijk verantwoordelijk"

De meeste fentanyl wordt geproduceerd in China en in Mexico. De Mexicaanse kartels importeren de stof of de ingrediënten en vervaardigen de fentanyl vervolgens in hun eigen geheime laboratoria. Welk drugskartel verantwoordelijk is voor dit bewuste transport is niet duidelijk, de Mexicaanse overheid heeft daarover geen informatie vrijgegeven.

"De drugs zijn gevonden aan de westkant van Mexico, dat is de regio waar het Siñaloa-kartel van de gearresteerde Javier "Chapo" Guzman de belangrijkste speler is. Dat kartel heeft daar de smokkelroutes in handen. Het is ook bekend dat zij als een van de eersten in de productie van fentanyl gestapt zijn", weet Timmmer wel.

Tot nu toe zijn alleen de bestuurder en de bijrijder van de vrachtwagen opgepakt.

Meest gelezen