Video player inladen...

Opnieuw burgerdoden bij bombardement in Jemen

In Jemen zijn zeker 12 burgers omgekomen bij luchtaanvallen op de hoofdstad Sanaa. Bij de slachtoffers zijn ook kinderen. Eerder deze week vielen in Sanaa meer dan 40 doden toen gevechtsvliegtuigen een hotel bombardeerden.

Volgens ooggetuigen waren het vliegtuigen van de Saudische coalitie die in de vroege ochtend de luchtaanvallen uitvoerden. Enkele huizen in Fag Attan, een wijk in het zuiden van de hoofdstad Sanaa zijn tot puin herleid. Zeker 12, volgens andere bronnen zelfs 14 dodelijke slachtoffers zijn al onder het puin vandaan gehaald. Daarbij zijn ook kinderen en vrouwen. Mogelijk stijgt de dodentol nog, want reddingswerkers zoeken tussen de brokstukken nog naar slachtoffers.

VN eisen onafhankelijk onderzoek

Volgens de Verenigde Naties kwamen er deze week al 58 burgers om in Jemen – deze ochtendlijke raid niet meegerekend-, waarvan 42 door toedoen van de Saudische coalitie. Luchtaanvallen van die coalitie op een hotel in het noorden van Sanaa kostten zeker 30 mensen het leven. Het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties eist een onafhankelijk onderzoek naar die luchtaanvallen. 

Land aan de rand van de afgrond

Het gaat van kwaad naar erger in Jemen. Volgens Stephen O'Brien van de VN is "het aantal luchtaanvallen per maand drie keer zo hoog als vorig jaar". Al 2 jaar steunt een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië president Mansour in zijn strijd tegen Houthirebellen. Die rebellen hebben de hoofdstad Sanaa en een groot deel van het noorden van Jemen in handen. Het conflict heeft Jemen tot op de rand van de afgrond gebracht. Niet alleen zijn er al duizenden burgers omgekomen door het geweld, het land kampt ook met een cholera-epidemie en de helft van de 20 miljoen inwoners heeft een of andere vorm van humanitaire hulp nodig.

Meest gelezen