Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Orkaan Harvey ging met 215 km/u aan land in Texas

Rond 5 uur Belgische tijd is orkaan Harvey aan land gegaan in de Amerikaanse staat Texas. Zoals experts vreesden, heeft Harvey nog aan kracht gewonnen voor hij de kust bereikte. Hij ging aan land als een orkaan van categorie 4, de op een na zwaarste, met windsnelheden tot 215 km/u. Intussen is Harvey afgezwakt tot een orkaan van categorie 1. Het National Hurricane Center voorspelt dat de orkaan slechts langzaam boven land zal voorttrekken en enorm veel schade kan aanrichten.   

Harvey bereikte rond 22 uur plaatselijke tijd (5 uur vanmorgen bij ons) de Texaanse kust ten noorden van San Jose Island, 8 kilometer ten oosten van de stad Rockport, met windsnelheden van minstens 215 km/u. De storm is boven zee nog uitgegroeid tot een orkaan van categorie 4, de op een na zwaarste categorie. In de loop van de nacht maakte het National Hurricane Center er een orkaan van categorie 1, wat nog altijd goed is voor windsnelheden van 119 tot 153 km/u. Het wordt allicht de zwaarste orkaan die Texas treft sinds orkaan Wilma in oktober 2005.

De eerste voortekenen van de komst van Harvey waren gisteren al te merken aan de Texaanse kust: hevige rukwinden en een stijging van het waterpeil. Momenteel bereikt Harvey dus windsnelheden van 215 kilometer per uur, er wordt ook bijzonder felle regen voorspeld. Dat doet de autoriteiten vrezen voor een "worstcasescenario", zeker omdat de orkaan  zich erg traag voortbeweegt, met een snelheid van zowat 11 km/u.

AFP or licensors

Liters en liters regen

Er zal heel lang heel veel regen vallen op dezelfde plaats. Het risico op zware overstromingen is reëel: "we verwachten catastrofale overstromingen door de hevige regenval en stormvloeden", aldus het National Hurricane Center.

Op sommige plaatsen zou tot 1,2 meter regen kunnen vallen, en het
zeeniveau zou in bepaalde zones tot meer dan 4 meter kunnen stijgen,
aldus de weerdiensten. Bovendien ziet het ernaar uit dat Harvey niet landinwaarts zal trekken, maar langs de kust zal blijven. Gevreesd wordt dat hij tegen woensdag nog steeds een krachtige tropische storm zal zijn en dan zal terugkeren naar de Golf van Mexico, waar het warme water de storm nieuwe kracht zal geven.

Mogelijk zal de storm dan nóg eens opnieuw liters regen uitgieten op het gebied tussen Houston en Galveston, dat dan mogelijk al onder water staat van de eerste doortocht.  

"Harvey is levensbedreigend"

Het National Hurricane Center heeft niet mis te verstane adjectieven gebruikt om Harvey te beschrijven, van "gevaarlijk" over"levensbedreigend" tot "catastrofaal".  De woordvoerder van het centrum zei dat ze elk synoniem dat ze kunnen vinden, gebruiken, in de hoop dat de mensen zouden beseffen dat "dit hen kan doden", en dat ze moeten maken dat ze uit de weg gaan.

In de meest recente update heeft het National Hurricane Center het over "een levensbedreigende storm" die "catastrofale en levensbedreigende overstromingen" in Texas zal veroorzaken, met een waterpeil dat dagenlang heel hoog zal zijn.

Gouverneur Greg Abbott had de Texanen gisteren ook al gewaarschuwd:
er staat een zeer erge ramp voor de deur. Hij heeft iedereen die de
Golfkust kan ontvluchten, aangespoord om dat ook te doen. "Als je niet
vertrekt, kan je voor minstens een week vastzitten zonder stroom, zonder water, zonder nutsvoorzieningen", is de boodschap.

Burgemeester Patrick Rios omschreef het vrij plastisch:  bewoners moeten ofwel hun huizen verlaten, ofwel ervoor zorgen dat hun lichamen kunnen worden geïdentificeerd. "We suggereren de mensen die hier gaan blijven om hun Social Security Number op hun arm te schrijven", zei hij volgens ABC News.

Trump bestempt Harvey als natuurramp

Ook de Amerikaanse president Donald Trump heeft iedereen aangespoord om te luisteren naar wat de plaatselijke autoriteiten zeggen. Afgelopen nacht heeft hij Harvey "preventief" al als natuurramp bestempeld, om zo snel federale middelen te kunnen vrijmaken. "Op vraag van de gouverneur heb ik de Disaster Proclamation ondertekend, die overheidshulp vrijmaakt op volle kracht", tweette hij.

Langs de kust in Texas zijn op verschillende plaatsen opvangpunten
opgericht. De autoriteiten hebben laten weten dat mensen die naar een
dergelijk centrum komen, niets gevraagd zal worden over hun
immigratiestatus.

Meest gelezen