Video player inladen...

Bellot: "Privatisering NMBS is niet aan de orde"

De privatisering van de NMBS is niet aan de orde. Dat zegt minister van Overheidsbedrijven François Bellot (MR) aan VRT NWS. Eerder op de ochtend liet zijn collega-minister Johan Van Overtveldt (N-VA) verstaan dat zo'n privatisering "rustig kan worden bekeken".

Alles begon vanochtend in "De ochtend" op Radio 1. Daar zei minister van Financiën Johan Van Overtveldt dat in het zomerakkoord van de regering-Michel staat dat er zal worden bekeken of een reeks overheidsbedrijven kunnen worden geprivatiseerd. "Daarbij denk je in de eerste plaats aan Belfius of Proximus, maar er kan ook rustig naar de NMBS worden gekeken", zo zei hij.

Hoewel de minister benadrukte dat er momenteel "nog niets aan de orde is", liet hij toch een ballonnetje op. "We moeten bekijken wat de rol van de NMBS is in het kader van het mobiliteitsprobleem. Laat ons alles rustig bekijken. We gaan de kar niet voor het paard spannen. Eerst komt de analyse, dan pas de conclusies."

Niet aan de orde

De bevoegde minister is echter duidelijk. "Een privatisering van de NMBS is momenteel niet aan de orde", zo zegt Bellot. Volgens hem is met de Europese Commissie afgesproken dat de NMBS zijn monopolie kan behouden bij de liberalisering van het passagiersvervoer in 2023. De NMBS zou dan wel beter moeten presteren tegen dan.

In regeringskringen is nog te horen dat de spoorwegmaatschappij niet aantrekkelijk genoeg is om te privatiseren. Het bedrijf heeft momenteel al zo'n vijf miljard euro schulden.

Meest gelezen