Schoonmaken is een risicoberoep: schoonmakers sterven vaker aan longziekten

Schoonmakers sterven opvallend vaker aan longziekten dan andere werknemers. De reden? Waarschijnlijk een hogere blootstelling aan chemische poetsmiddelen en biologische stoffen als schimmel, stof en haren. Dat zegt een onderzoek van de VUB dat Het Nieuwsblad kon inkijken. "Schoonmaken is een risicoberoep", zegt onderzoekster Laura Van den Borre aan VRT NWS.

Schoonmaken is een risicoberoep, vertelt onderzoekster Laura Van den Borre aan VRT NWS. "Er is een zeer duidelijk verband tussen werken in de schoonmaaksector en verhoogde sterfterisico's." Het gaat dan vooral om longaandoeningen als longontstekingen of longkanker en hart- en vaatziekten. 

Als startpunt namen doctoraatsstudente Laura Van den Borre en professor Patrick Deboosere  de beroepsbevolking in 1991. Over een periode van 20 jaar bekeken ze wie er intussen gestorven was en wat de oorzaak was. Maar liefst 202.339 overlijdens bij mannen en 58.592 overlijdens bij vrouwen werden geanalyseerd. 

En de verschillen zijn niet min. Het sterftecijfer bij mannelijke schoonmakers was zo'n 45 procent hoger dan bij hun collega-bedienden of –kaderleden. Bij vrouwen ging het om zo'n 16 procent. 

Oorzaak? Chemische poetsmiddelen en biologische stoffen als haar, stof en schimmel

Een mogelijke verklaring voor het hogere sterftecijfer kan volgens internationaal onderzoek te vinden zijn in het gebruik van chemische poetsmiddelen en biologische stoffen als schimmel, haar, stof. "Dat heeft een invloed op de longen", zegt Van den Borre.

Ook opvallend is dat de effecten het grootst zijn bij huishoudhulpen. "Het is te verwachten dat men in een industriële setting sterkere en gevaarlijkere stoffen gebruikt, maar misschien is men zich daar ook beter bewust van de risico's. Misschien is men in de huishoudhulpsector minder gefocust op hoe je chemicaliën juist gebruikt, hoe je gezond moet schoonmaken."

De conclusie: "Schoonmaken is een risicojob. We zijn ons bewust dat leven en werken in een vuile omgeving niet hygiënisch en dus niet zo gezond is, maar we hebben tot nu toe over het hoofd gezien hoe dat is voor schoonmakers."

Video player inladen...

Meest gelezen