Video player inladen...

Texas en Louisiana bereiden zich voor op orkaan Harvey

In de Verenigde Staten bereiden Texas en Louisiana zich voor op orkaan Harvey, die er wellicht over 24 uur aan land gaat. Meer dan 100.000 mensen die aan de kust wonen, worden gevraagd hun huis te verlaten.

Orkaan Harvey staat nu nog maar op bedreigingsniveau 1 - op een schaal van 5 -, maar zal wellicht komende nacht aan land gaan als een orkaan van categorie 3. Daardoor zal het water van de Golf van Mexico tot drie meter kunnen stijgen. Grote overstromingen zijn dus niet uitgesloten.

De mensen die aan de kust wonen in de twee Amerikaanse staten krijgen de raad om naar hoger gelegen gebieden te vertrekken. De autoriteiten benadrukken wel dat het gaat om een vraag en geen verplichting. Mensen bereiden zich hoe dan ook voor met zandzakjes, houten planken, watervoorraden en generatoren.

De storm zal wellicht meerdere gevaren met zich meebrengen.

"De storm zal wellicht meerdere gevaren met zich meebrengen, waaronder zware neerslag en een stormvloed", verklaarde de weerdienst. Plaatselijk meer dan een halve meter neerslag behoort tot de mogelijkheden. Indien de storm het vasteland bij vloed bereikt, zullen de gevolgen zwaarder zijn.De Texaanse gouverneur Greg Abbott kondigde voor zijn staat de noodtoestand af, vooral om gemakkelijker financiële hulp van de overheid los te krijgen.

Texas maakte in 2008 zijn laatste orkaan mee en die droeg de naam Ike. Toen kwamen 21 mensen om in Texas, Louisiana en Arkansas.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen