Militairen schieten mesaanvaller dood in Brussel, incident beschouwd als terrorisme

Op de Emile Jacqmainlaan in Brussel heeft een verdachte man militairen aangevallen met een mes. De soldaten hebben de man - een dertiger van Somalische origine - daarop doodgeschoten. Het federaal parket neemt het onderzoek over. Volgens onze informatie riep de aanvaller "Allahu akbar".

Het voorval gebeurde rond 20.15 uur op de Emile Jacqmainlaan, in de buurt van het centrum. De Somaliër (°1987) stapte af op drie militairen en viel hen in de rug aan. De man trok een mes waarop de militairen twee schoten losten.

Twee militairen raakten lichtgewond, de een aan de hand en de ander aan het gezicht. De aanvaller zelf werd een tijdlang gereanimeerd, maar overleed uiteindelijk aan zijn verwondingen.

(lees verder onder video)

Videospeler inladen...

Federaal parket: "Terroristische poging"

Het dossier was eerst in handen van het Brusselse parket, maar is intussen overgenomen door het federaal parket dat de zaak behandelt als een "terroristische poging". De dader zou "Allahu akbar" geroepen hebben.

De aanvaller is bij de politie niet bekend voor terrorisme, maar wel voor "kleinere" feiten, heeft VRT NWS vernomen. Volgens de Brusselse burgemeester Philippe Close gaat het om "een geïsoleerd geval door 1 dader". Het dreigingsniveau blijft op niveau 3, op een schaal van 4.

Het openbaar vervoer ligt stil in de buurt van het incident. Premier Charles Michel laat weten dat het crisiscentrum de situatie op de voet volgt en hij betuigt ook zijn steun aan alle militairen. Ook minister van Defensie Steven Vandeput spreekt zijn steun uit voor zijn soldaten.

Google Maps

Meest gelezen