AP

Waar is de afgezette Thaise premier Yingluck Shinawatra?

De Thaise voormalige premier Yingluck Shinawatra is spoorloos. Vandaag zou ze te weten komen of ze veroordeeld zou worden of niet voor haar rijstsubsidieprogramma, maar ze is niet komen opdagen in het Hooggerechtshof. Waar Shinawatra nu wel is, is niet duidelijk. Bronnen uit haar entourage zeggen dat ze gevlucht is. Het Hooggerechtshof heeft een nieuwe datum geprikt voor de uitspraak. 

Waar is Yingluck Shinawatra, de voormalige premier van Thailand die vandaag te horen zou krijgen of ze veroordeeld zou worden of niet? Zelf had ze laten weten aan het Hooggerechtshof dat ze de uitspraak niet kon bijwonen door een oorprobleem, maar het hof heeft twijfels bij die uitleg. "We denken niet dat de beklaagde ziek is. We denken dat ze gevlucht of ondergedoken is. Het verdict is uitgesteld tot 27 september", is te lezen in een verklaring. Volgens bronnen uit haar entourage is ze gevlucht. De Thaise immigratiepolitie op haar beurt gelooft dat de ex-premier nog steeds in het land is: "Maar als ze gevonden wordt, zal ze gearresteerd worden." Tegen Shinawatra is intussen een arrestatiebevel uitgevaardigd.

De militaire regering van Thailand had voordien wel al het paspoort van Shinawatra ingetrokken en voor een miljard dollar banktegoeden geblokkeerd. Die worden aangeslagen als compensatie voor de verliezen die de overheid zou geleden hebben door haar rijstsubsidieprogramma.

De voormalige premier staat terecht omdat ze verantwoordelijk geacht wordt voor "wanbeleid", maar zelf ontkent ze alles en zegt dat er een politiek proces tegen haar gevoerd wordt om haar politieke beweging te ondermijnen. Een mening die gedeeld wordt door haar duizenden aanhangers die naar de hoofdstad Bangkok waren getrokken (foto hieronder). De politica is erg populair bij veel gewone Thais. Als ze over een maand veroordeeld zou worden tot een gevangenisstraf, wil dat nog niet zeggen dat ze geen invloed meer heeft. Veel waarnemers verwijzen daarvoor naar buurland Myanmar (Birma), waar voormalig oppositieleidster Aung San Suu Kyi decennialang onder huisarrest gezeten heeft. 

AP

Rijstsubsidies werden een mislukking

Rijst is het basisvoedsel in het Verre Oosten en Thailand is een van de grootste producenten ter wereld, zeker als het over kwaliteit gaat. Yingluck Shinawatra, de zus van de in 2006 door het leger afgezette premier Thaksin Shinawatra, was premier tussen 2011 en 2014. In die periode lanceerde ze een project waarbij de overheid de rijst van de boeren opkocht en meer betaalde dan de marktprijs.

Dat was bedoeld om arme boeren en streken te subsidiëren, maar critici zeggen dat Shinawatra zo de steun van de plattelandsbevolking wou "afkopen". Hoe dan ook staat haar partij erg sterk in de arme en door de overheid meestal verwaarloosde regio's in het noorden en het oosten van Thailand. Bijna een kwart van de 67 miljoen Thais leeft van de rijstbouw, maar ze verdienen daar erg weinig aan en veel jongeren zoeken ander werk.

Het project had de bedoeling om de wereldprijzen voor rijst op te trekken, maar dat liep fout af, vooral toen concurrenten zoals Vietnam en India op grote schaal gingen uitvoeren. De prijs zakte en Thailand zat met een hoop onverkochte rijst die wegrotte of tegen lage prijzen gedumpt werd. De oppositie voerde een bitse campagne waarbij Bangkok begin 2014 werd platgelegd, waarna het Grondwettelijk Hof Yingluck Shinawatra ontsloeg. Korte tijd later nam het leger opnieuw de macht over.

AP

Martelares tegen de elite?

Veel waarnemers vermoeden dat de door de militairen, zakenwereld en hofelite gedomineerde regering met het proces wil afrekenen met de clan van de Shinawatra's. Toch blijft Yingluck Shinawatra erg populair bij de arme bevolking in Thailand en is de kans groot dat haar partij de verkiezingen die er ooit opnieuw moeten komen, zal winnen, zoals dat sinds 2001 altijd al het geval was.

Een onbekende factor daarbij is de nieuwe koning Mahavajiralongkorn die eind vorig jaar zijn vader Bhumibol is opgevolgd. Niemand -ook de machthebbers niet- weten precies wat die van plan is en hoe hij het erg grote koninklijke prestige zal gebruiken.

Er speelt nog een internationaal steekspel. China heeft de voorbije jaren erg veel Thaise rijst gekocht om de regering in Bangkok, traditioneel een Amerikaanse bondgenoot in de regio, te paaien. De vorige VS-president Barack Obama stond erg kritisch tegenover de Thaise junta, maar huidig president Donald Trump wil Thailand inschakelen in sancties tegen Noord-Korea en zal daarvoor veel interne keuken in Bangkok aan zich laten voorbijgaan. De militairen zitten dus voorlopig "safe", maar hoelang dat duurt, is nog niet duidelijk. Misschien is Yingluck Shinawatra als martelares in de cel gevaarlijker dan in vrijheid.

Video player inladen...

Meest gelezen