Belga

Worden uw kleren in de toekomst gemaakt van Siciliaanse sinaasappelschillen?

Kleren gemaakt van sinaasappelschillen: het klinkt futuristisch, maar dat is het allesbehalve. Twee Italiaanse ontwerpers zijn erin geslaagd om vezels te maken uit de schillen en zaden van de bekende oranje vrucht. 

Honderdduizenden tonnen citrusvruchten produceert Sicilië jaarlijks. Naast het eetbare deel blijft er ook een enorme berg schillen en zaden over. Twee Italiaanse ontwerpers zijn er nu in geslaagd om uit die sinaasappelschillen en -zaden garen te spinnen. En met succes, want in de lente- en zomercollectie van het Italiaanse merk Salvatore Ferregamo werden de vezels al gebruikt. 

Het was al bekend dat cellulose - een grondstof nodig om textiel te produceren - gewonnen kon worden uit sinaasappelen, maar de ontwerpers zijn erin geslaagd om de cellulose met behulp van chemische verbindingen om te zetten in garen. Die kunnen gekleurd en gemengd worden met andere stoffen als katoen of polyester. 

Toch is het winnen van vezels uit natuurlijke materialen geen nieuw fenomeen, vertelt Lieva Van Langenhove, verbonden aan het departement Textielkunde van de UGent. "De eerste experimenten dateren al uit 1884."

Vezels uit houtpulp, melk of krabben

"Er zijn in se drie soorten vezels: natuurlijke vezels als katoen en wol die in de natuur te vinden zijn, synthetische als polyester die gewonnen worden uit olie en daartussen zit een klasse van vezels die kunstmatig geproduceerd worden maar uit natuurlijke grondstoffen." Een van die grondstoffen is cellulose. "Die kan gewonnen worden uit bijvoorbeeld houtpulp, en in dit geval uit sinaasappelschillen", vertelt Van Langenhove.

Maar ook uit andere materialen kunnen vezels gewonnen worden: uit soja (proteïnes) bijvoorbeeld, of uit schaaldieren als krabben en kreeften (chitinevezels) of uit melkproducten (melkvezels).

Er blijkt een grote vraag te zijn naar zulke natuurlijke vezels. "Men zoekt naar alternatieven, want ook katoen bijvoorbeeld is niet echt ecologisch. Er is heel veel water nodig en er worden bestrijdingsmiddelen voor insecten en onkruid gebruikt. Natuurlijke vezels zijn al op de markt, maar vaak in kleine oplage en gemengd met andere vezels." De prijs is voorlopig nog een knelpunt, maar misschien lopen we binnenkort allemaal rond in T-shirts van bamboe, melk of sinaasappelen.

Meest gelezen