AP

Zeker 16 Amerikanen op Cuba ziek na "aanval met geluidsgolven"

Verschillende Amerikaanse diplomaten die werken op de ambassade in Havana (Cuba) kregen de afgelopen maanden plots af te rekenen met gezondheidsproblemen. Intussen zijn er zeker 16 gevallen bekend, meer dan oorspronkelijk werd aangenomen. Volgens experts zijn ze het slachtoffer van een aanval met geluidsgolven.

Hoofdpijn, evenwichtsstoornissen, misselijkheid en gehoorverlies. In december vorig jaar begonnen de eerste Amerikaanse ambassamedewerkers en hun gezinsleden te klagen over die symptomen. Een directe verklaring was er niet. Pas enkele maanden later begonnen de Amerikaanse autoriteiten een patroon te zien. 

Gisteren kwam het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken met een balans: zeker 16 Amerikanen zijn de voorbije maanden getroffen. Ook een Canadees zou in hetzelfde bedje ziek geweest zijn. Zes mensen werden overgevlogen naar een ziekenhuis in de Amerikaanse stad Miami. Bij sommigen stelden de dokters lichte schade aan de hersenen en het centraal zenuwstelsel vast.

"Akoestische aanval"

Experts denken dat de betrokken medewerkers van de Amerikaanse ambassade thuis het slachtoffer zijn geworden van een aanval door een apparaat dat geluidsgolven uitzendt die niet hoorbaar zijn, maar waarvan de frequentie wel een impact heeft op het menselijke lichaam. 

Washington neemt het voorval naar eigen zeggen "bijzonder ernstig",  maar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat niet dieper in op de oorzaak en de aard van de aanval. De VS wijst evenmin een schuldige aan, al werden in mei al toch twee Cubaanse diplomaten uitgewezen.

Het State Departement gaat er overigens van uit dat de aanval intussen gestopt is, aangezien er de laatste tijd geen nieuwe gevallen meer zijn vastgesteld.

Cuba ontkent betrokkenheid

De Cubaanse overheid ontkent in elk geval alle betrokkenheid en onderzoekt de zaak. "Cuba zal nooit toelaten dat het Cubaanse grondgebied wordt gebruikt om te raken aan geaccrediteerde diplomaten of hun familie", klinkt het vanuit Havana. 

Meest gelezen