"Ex-premier Yingluck Shinawatra ontsnapte via Cambodja vanuit Thailand naar Dubai"

Er is nog altijd geen bevestiging, maar het lijkt dat de afgezette Thaise premier haar land heeft verlaten. Als dat klopt, komt dat iedereen goed uit, ook haar vijanden in de huidige junta.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Gisterochtend is Yingluck Shinawatra niet komen opdagen bij de uitspraak van het Hooggerechtshof over "wanbeleid" inzake het mislukte programma met rijstsubsidies tijdens haar premierschap tussen 2011 en 2014. Daarop had het hof haar aanhouding bevolen en had premier Prayuth Chan-ocha leger en politie bevolen om zijn politieke rivaal op te pakken.

Zowel vanuit haar eigen partij Puea Thai ("Voor Thais") als in kringen rond de huidige regering wordt nu gemeld dat Shinawatra niet langer in het land is. Zekerheid is er vooralsnog niet, maar er zijn een aantal scenario's die in grote lijnen overeenkomen. Zo zou Yingluck -zoals ze algemeen genoemd wordt- al woensdag in het geheim met een privévliegtuig zijn vertrokken uit Bangkok naar Trat, in het oosten van het land.

Van daaruit zou ze de grens met Cambodja zijn overgestoken. Ze zou daarbij hebben gebruikgemaakt van haar zakelijke en politieke contacten, zowel in de Thaise administratie als in Cambodja zelf. Ze zou ook een Cambodjaans en een Nicaraguaans paspoort hebben. Vanuit Cambodja zou ze dan met een select gezelschap -wellicht ook haar 15-jarige zoon- naar Singapore zijn gevlogen en daar op een vliegtuig naar Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten gestapt.

In Dubai zou ze dan haar broer Thaksin -die in 2006 werd afgezet door het leger- ontmoet hebben. Thaksin woont daar in ballingschap, als hij niet in zijn villa in Montenegro zit.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Regime wou Yingluck kwijt

Yingluck Shinawatra is een van de meest bekende gezichten van Thailand en het is natuurlijk de vraag hoe ze dat land heeft kunnen ontvluchten. De krant The Bangkok Post -doorgaans kritisch voor de Shinawatra's- laat doorschemeren dat de junta haar mogelijk een hint gegeven heeft en dat die haar bewust liet ontsnappen.

De erg populaire politica zou als martelares in de cel gevaarlijker zijn dan in het buitenland en haar aanhangers zouden wellicht opnieuw op straat zijn gekomen als Yingluck opgesloten zou worden. Haar niet laten veroordelen, zou de staatsgreep die de junta in 2014 aan de macht bracht, dan weer alle legitimiteit hebben ontnomen. Politieke herrie in Thailand is nu geen optie, want eind oktober wordt de vorig jaar overleden en erg populaire koning Bhumibol gecremeerd. Mogelijk was er vanuit het paleis een teken gekomen dat niets die ceremonie mag verstoren en zeker geen politieke onrust.

Met haar vlucht of poging daartoe is de politieke rol van Yingluck Shinawatra wellicht uitgespeeld, maar dat geldt niet voor haar partij Puea Thai. Die -en haar voorgangers- hebben alle vrije verkiezingen sinds 2001 gewonnen en volgens de peilingen zal dat wellicht in de toekomst opnieuw het geval kunnen zijn. Die verkiezingen kunnen niet eeuwig worden uitgesteld. Mogelijk zou een ander familielid nu de partij gaan leiden, al komt die dan meteen in het vizier van de generaals. De tegenstellingen in Thailand zullen niet gauw verdwijnen.

 

 

Meest gelezen