Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Minstens een dode en duizenden Texanen zonder stroom door de orkaan Harvey

Vanochtend is de orkaan Harvey aan land gegaan in de Amerikaanse staat Texas. De orkaan is intussen afgezwakt, maar kan opnieuw aanwakkeren. Er zeker een dode gevallen, maar het beeld over de schade of andere mogelijke slachtoffers is nog niet erg duidelijk.

Toen de orkaan de kust van Texas bereikte, ten noorden van Corpus Christi, werden daar windsnelheden van 215 kilometer per uur opgetekend. Dat is de op een na zwaarste orkaan die ooit in Texas was opgemeten, na de orkaan Carla in 1961. Dat kan niet anders dan tot zware schade leiden, maar de wind was zo hard dat de hulpdiensten niet konden uitrukken. Ze beginnen dat nu pas te doen, nu de orkaan is afgezwakt tot een tropische storm, en dus is het beeld over de schade erg beperkt.

In de stad Rockport, niet ver van waar de orkaan aan land ging, is een inwoner omgekomen in een huisbrand. De burgemeester van Rockford spreekt over "grootschalige verwoesting", waarbij huizen, bedrijven en scholen zware schade hebben opgelopen. Auto's werden er ondersteboven gekeerd, of de ruiten werden er uit geblazen, en de straten zijn er overstroomd en liggen vol elektriciteitskabels en brokstukken. Mensen op de vlucht werden er opgevangen in de lokale gevangenis, die blijkbaar steviger gebouwd is dan de meeste huizen.

De orkaan trok daarop het binnenland in en zwakte daar af van categorie 4 naar eerst 1 op de Saffir-Simpsonschaal. Dat was nog altijd goed voor windsnelheden van 119 tot 153 kilometer per uur. Her en der werd nog altijd 144 kilometer per uur opgemeten. Intussen is Harvey nog voort afgezwakt en hij is nu een tropische storm. Gevreesd wordt wel dat de storm opnieuw boven de warme Golf van Mexico zal terechtkomen en daar aan kracht en snelheid kan winnen. De storm zou nog tot woensdag gevaarlijk kunnen zijn.

Video player inladen...

Naast wind dreigen er nu ook overstromingen

De orkaan leidt naast hevige wind ook tot hevige regenval en dat wordt nu op diverse plaatsen in Texas en het nabijgelegen Louisiana een groot probleem. Op bepaalde plaatsen zou er op korte tijd tot een meter regen kunnen vallen.

Vooral de streek rond Houston loopt gevaar op overstromingen, een stad met vijf miljoen inwoners. Daar heeft het de voorbije dagen al veel geregend en er wordt nog veel meer verwacht, ook als Harvey in kracht zou afnemen.

De lokale overheid waarschuwt de inwoners dan ook dat de problemen nog zeker enkele dagen kunnen duren, zowel qua windsnelheid als wat de regen en overstromingen betreft.

De gouverneur van Texas, Greg Abbott, heeft aangekondigd dat hij 1.800 soldaten zal inzetten om te helpen met het opruimen, terwijl 1.000 anderen zoek- en reddingsoperaties zullen uitvoeren. Abbott waarschuwde voor de mogelijkheid van "zeer dramatische overstromingen". Hij heeft de noodtoestand uitgebreid van 30 naar 50 "counties".

President Donald Trump is in zijn buitenverblijf in Camp David in Maryland, maar heeft zijn steun beloofd voor de inwoners van Texas. Hij prijst de samenwerking tussen de federale overheid, die van Texas en de lokale overheden. De president zegt dat hij de toestand op de voet volgt en wellicht is hij de harde kritiek niet vergeten op de gebrekkige aanpak door de regering van zijn voorganger George W. Bush van de orkaan Katrina in Louisiana een tiental jaar geleden. Het is de eerste grote uitdaging van een natuurramp voor Trump.

 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen