Belga/Het Nieuwsblad

Wat weten we over de man die in Brussel militairen met mes aanviel?

De man die gisteren op de Emile Jacqmainlaan in Brussel militairen heeft aangevallen met een mes, was een 30-jarige Belg van Somalische origine. Hij had ook een namaakvuurwapen en koranboeken bij zich.  Buren omschrijven hem dan weer als een "vriendelijke en sociale man". Wat weten we tot nu toe over de dader? 

De man stapte rond 20.15 uur op de Emile Jacmainlaan op drie militairen af en begon een verbale discussie die blijkbaar snel escaleerde. Opeens trok de man een mes waarop de militairen twee schoten losten.  Twee militairen raakten lichtgewond, de een aan de hand en de ander aan het gezicht. De aanvaller zelf werd een tijdlang gereanimeerd, maar overleed uiteindelijk aan zijn verwondingen. (video bovenaan: beelden van net na de mesaanval)

Vanmorgen heeft het federale parket meer details vrijgegeven over de man, en ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaf via Twitter wat meer uitleg.

De man, van Somalische origine, is geboren in 1987. In 2004 kwam hij naar België, in 2009 werd zijn asielaanvraag geregulariseerd omdat de asielprocedure al langer dan 4 jaar aansleepte.  In 2015 kreeg hij de Belgische nationaliteit, via de snel-Belgwet.  

Toen hij de militairen aanviel met een mes, had hij ook een namaakvuurwapen en twee koranboeken bij zich. De man staat niet bekend voor feiten van terrorisme, maar wel voor 1 feit van slagen en verwondingen in februari 2017. 

"Vriendelijke, sociale man"

De man woonde in Brugge, in een socialewoningblok (zie foto hieronder).  Zijn buren omschrijven de alleenwonende man als een bijzonder rustige, vriendelijke en sociale man, waar niemand klachten over had. De man deed ook vrij intensief aan sport.

Vannacht is een huiszoeking uitgevoerd in zijn woning. Of daar al dan niet iets is gevonden, is voorlopig niet duidelijk. 

(lees verder onder de foto)

VRT

Autopsie moet meer duidelijkheid scheppen

In de loop van de dag zal ook een autopsie op het lichaam van de dader worden uitgevoerd.  De autopsie moet ook definitief uitsluitsel geven of de militair die de man met twee kogels neerschoot, uit wettelijke zelfverdediging handelde. 

Volgens het parket wijzen de eerste elementen er alvast op dat de soldaat zijn schoten inderdaad afvuurde "in een context van wettelijke zelfverdediging en conform de 'rules of engagement'". Eens het autopsierapport en het expertiseverslag van de ballistisch deskundige er zijn, zal het parket een definitieve beslissing nemen in het dossier van het schietincident.

Het is de normale gang van zaken dat het parket een onderzoek opent wanneer de ordediensten gebruikmaken van hun vuurwapen.

Bekijk hieronder beelden van net na de mesaanval:

AFP or licensors

Meest gelezen