Philippe Gras / Le Pictorium

Duitse pianist Aloys Kontarsky overleden

Aloys Kontarsky vormde, samen met zijn broer Alfons, een Duits pianistenduo dat zich voornamelijk toespitste op het vertolken van hedendaags klassieke werken.

Samen hebben ze diverse wereldpremières op hun actief van composities van componisten zoals Luciano Berio, Sylvano Bussotti, Mauricio Kagel, Karlheinz Stockhausen, Henri Pousseur, Luis de Pablo en Bernd Alois Zimmermann. Ze maakten verschillende tournees in West-Europa, het Midden-Oosten, Amerika, Australië en Zuid-Afrika.

Ze hebben ook verschillende plaatopnamen op hun actief zoals Bartok's Sonate voor twee piano's en percussie, Stockhausen's Mantra en "Structures pour deux pianos" van Pierre Boulez. Ook meer traditioneel werk zoals de Hongaarse dansen van Brahms en Schubert's Fantasia in f mineur werden door hen geregistreerd.

Soms speelden ze ook met hun jongere broer Bernhard, alleen of met andere muzikanten. Zo vormde Aloys in 1965 een duo met cellist Siegfried Palm. Toen in 1983 Aloys twee beroertes kreeg, waardoor hij aan één zijde verlamd geraakte en ook af te rekenen had met spraak- en zichtproblemen, zette hij een punt achter zijn carrière. Hij is 86 jaar geworden.

Meest gelezen