Eric Goens: "Ik maak geen lieflijke human interest, maar ik gooi een natte dweil in je gezicht”

Televisiemaker Eric Goens heeft na kijkcijferkanon “Het huis” een nieuw programma klaar voor Eén: “Bargoens”, over 8 figuren die een persoonlijke strijd leveren, start aanstaande dinsdag. “Het zijn stuk voor stuk mensen voor wie alles op het spel staat”, vertelt Goens daarover. En enige strijdlust is de maker zelf ook niet vreemd.  

© VRT Polle Van Rooy

“De acht mensen in “Bargoens” hebben ogenschijnlijk niets met elkaar te maken. Maar wat hen bindt, is hun strijdlust en overgave. De grinta, een bezetenheid om niet op te geven, is wat hen onderscheidt”, zo vertelt Goens, die voor het programma “toevallig” enkel mannen volgde.  Al spelen ook hun vrouwen een belangrijke rol in “Bargoens”, zo benadrukt hij.  

Video player inladen...

Waarom twee bekende getuigen en zes onbekende?

Naast schrijver Pieter Aspe en poolreiziger Alain Hubert koos Goens voor de levensverhalen van zes onbekende Vlamingen. “Hun bekendheid speelt voor dit programma geen enkele rol”, vindt hij. “Het gaat om een schrijver die na de dood van zijn vrouw geconfronteerd wordt met een writer’s block. Zijn strijd is even hard en authentiek als die van twee gevangenen die vrij willen komen, of een gezin dat vecht voor zijn adoptiekind. De strijd op zich is de verbindende factor."

Het idee voor “Bargoens” – geen verwijzing naar zijn naam, maar wel naar een onbegrijpelijke “boeventaal” en volgens Goens “een vlag die veel ladingen dekt” – kreeg Goens toen het verhaal van poolreiziger Hubert de kranten haalde. “Zijn strijd tegen de overheid over de poolbasis op Antarctica heb ik gevolgd via de media. En daardoor merkte ik dat er heel wat gelijkaardige verhalen de kranten halen. Allemaal "strijders", die je op eenzelfde manier in beeld kan brengen. Als je dan ook nog het privilege krijgt om mensen die niet meer met de pers willen praten toch gedurende 1 jaar te volgen, dan heb je iets unieks.”

Vergis je niet: “Bargoens” is géén feelgoodtv. De reeks begint –bewust- met harde beelden. “Een natte dweil in je gezicht”, zoals Goens het noemt. "Maar als je de eerste 3 minuten doorstaat, dan ben je vertrokken"

Video player inladen...

“Bargoens is een levensechte soap"

Goens koos er bewust voor om de acht getuigen hun eigen verhaal te laten vertellen. “In de eerste versie las ik de teksten in, maar dat klopte niet. Iemand als Alain Hubert heeft écht de stem om de betere Canvasdocumentaire in te lezen (lacht). En de anderen vertellen heel authentiek hun verhaal, zonder iets af te lezen.” Bovendien lopen de levensverhalen van de acht figuren de hele reeks lang door elkaar.  “Zo wordt het geheel eigenlijk een soap, al gaat het hier om het echte, rauwe leven. Je voelt dat elke figuur zowel lovers als haters zal hebben.”  

Video player inladen...

“Vermoeiendste project tot nu toe"

Op televisievlak is Goens niet aan zijn proefstuk toe: hij woonde maandenlang in Molenbeek voor de gelijknamige Eén-reeks, en Vier-spin-off “Niveau vier”, over de politie. En voor “Het huis”, en opvolger “Die huis” in Zuid-Afrika, sluit hij zich wekenlang op met verschillende bekende gezichten om hen de pieren uit de neus te vragen. Daarvoor heeft Goens lange tijd als journalist gewerkt, “maar die objectieve bril heb ik al een tijdje afgegooid”, zegt hij daar zelf over. “Toch is dit bijzonder intensief en letterlijk vermoeiend geweest”, geeft hij toe.  

Video player inladen...

Hoe zit het met de strijdlust van Goens zelf?

Of hij zelf een interessante figuur zou zijn voor “Bargoens”? “Veel aspecten van “een strijd leveren” zijn voor mij inderdaad herkenbaar”, grijnst hij. “Maar ik heb het ongelofelijke geluk gehad dat ik tot nu toe van grote miserie bespaard ben gebleven. Ik herken me eerder in de strijdlust, dan in de strijd. Maar je moet geen lotgenoot zijn van deze mensen om met hen mee te voelen. Ik merk bijvoorbeeld dat veel vrouwen zich instant willen ontfermen over een weduwnaar als Aspe, zonder dat ze per se zelf een verlies hebben meegemaakt. Maar het is wel zo dat “Bargoens” voor mij af en toe een confrontatie geweest met mezelf, door de verontwaardiging die ik voel.”

Video player inladen...

Wat met de kijkcijferdruk?

Met “Het huis” lokte Goens het voorbije televisieseizoen ruim één miljoen kijkers. De verwachtingen voor de nieuwe reeks “Die huis”, maar ook voor “Bargoens” zijn dan ook hooggespannen. Ja, Goens houdt tijdens de uitzending de reacties op sociale media in de gaten. “Gelieve jullie zich te gedragen op dinsdagavond”, lacht hij. “Ik maak geen televisie voor mezelf, maar voor het publiek: een programma moet impact hebben en iets teweeg brengen. Als het windstil passeert, dan zou ik dat héél erg vinden. Ik hoop dat dit aankomt.”  

Video player inladen...

“Opnames op Antarctica waren onvergetelijk”

De opnames voor “Bargoens” hebben ruim een jaar in beslag genomen. In die periode reisde Goens van Polen tot Antarctica. En vooral “de oerkracht van moeder natuur” op de Zuidpool is voor hem onvergetelijk.

Video player inladen...

Meest gelezen