AFP or licensors

Vlamingen zetten zich schrap voor Harvey: "Vingers kruisen en hopen op het beste"

Onder de miljoenen mensen die in het gebied wonen waar orkaan Harvey huishoudt, zijn ook verschillende Vlamingen. Enkele van hen deden vanochtend hun verhaal aan VRT Nieuws. "Ik ben bang, ik ben één brok zenuwen. Ik hoop zo snel mogelijk naar huis te kunnen terugkeren."

"Bij ons valt het voorlopig nog mee, vooral veel regen en wind die naar de avond toegenomen is", zegt Pieter Van Driessche in Missouri City, ten zuidwesten van Houston. Waar hij woont, werd de inwoners niet gevraagd om hun huis te verlaten en meer noordwaarts te trekken. "Die waarschuwing geldt vooral voor de kust en meer naar het westen."

Er wordt wel duidelijk gehamsterd, ziet hij. "Sinds gisteren is er nog amper water te krijgen in de winkel, veel rekken met droge voeding zijn leeg, en er staan lange wachtrijen aan de tankstations om de auto nog vol te tanken. Ik denk dat de mensen zich voorbereiden op de komende dagen. Het zwaarste moet nog komen."

Scholen zijn dicht, veel activiteiten zijn afgelast, hijzelf werd verplicht om van thuis uit te werken. Hij schat dat scholen en kantoren ook de volgende dagen nog dicht zullen blijven en dat mensen zich in hun huizen zullen verschuilen. "De zware regen moet nog komen, het verleden heeft al aangetoond dat Houston gevoelig is aan overstromingen. Mensen zullen het risico niet willen lopen."

Patrick Claes: "Eén brok zenuwen"

Patrick Claes is momenteel in Smithsville, Texas. Hij woont in Ingleside, in Corpus Christi Bay, vlak bij het gebied waar orkaan Harvey aan land gegaan is, maar heeft zijn huis verlaten en is naar noordelijker gebied gegaan. "Wij hebben de luiken dichtgedaan, alles met panelen verstevigd, alles zo goed mogelijk opgeborgen wat kon gaan vliegen."

In sommige plaatsen zijn de bewoners verplicht geëvacueerd, "daar gingen ze van deur tot deur", waar hij woont kregen de mensen de vrije keuze. Sommige buren zijn vertrokken, anderen zijn gebleven. Hijzelf heeft uiteindelijk de keuze gemaakt om te vertrekken en hoopt zo snel mogelijk toch terug naar huis te kunnen gaan.

"Ik ben bang, ik ben één brok zenuwen. Ik heb mijn honden moeten achterlaten, maar ik kan hen niet heel lang alleen laten, ik moet toch weten hoe het met hen gaat", vertelt Claes. "Dit is rampzalig voor ons. Cross our fingers and hope dor the best. Het hangt er allemaal van af wat Harvey zal doen. Gaat hij boven land blijven, afzwakken, doodbloeden? Maar het kan ook dat hij nog terugkeert naar zee, waar hij door het warme water in de Golf opnieuw aan kracht zal kunnen winnen."

Meest gelezen