Meest recent

  Belga

  Meer en meer fietsers rijden door rood

  Vorig jaar hebben in Belgiƫ 2256 fietsers een pv gekregen omdat ze door het rode licht waren gereden. Dat zijn er 7,5 procent meer dan in 2015. De cijfers komen van Binnenlandse Zaken, kamerlid Franky Demon (CD&V) heeft ze opgevraagd.

  Door het rode licht rijden met je fiets kan grote gevolgen hebben. Als je betrapt wordt, kan je een boete krijgen van 174 euro. En de politie kan ook je autorijbewijs - als je dat hebt - onmiddellijk intrekken. Toch negeren meer en meer fietsers het rode licht, met meer dan 2200 pv's in 2016 als gevolg.

  Volgens parlementslid Franky Demon moeten mensen meer bewust gemaakt worden van de gevaren als ze door het rode licht fietsen: "Er wordt wel aan preventie gedaan in de scholen, maar wij hebben de indruk dat er te weinig preventie gebeurd bij de wat oudere mensen, de volwassenen. 't Is nochtans een derdegraadsovertreding. We moeten er echt op inzetten om die rood licht-regel goed te implementeren in Vlaanderen."

  Veel verwarring over rode lichten

  Er is geen onderzoek gedaan naar de reden van de stijging, maar bij de
  Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) hebben ze een vermoeden. "Vijf
  jaar geleden is er een nieuwe regel ingevoerd voor fietsers," zegt
  Werner Dedobbeleer van VSV. "Die regel zegt dat fietsers in sommige
  gevallen het rode licht mogen negeren, en rechtdoor mogen rijden of
  rechtsaf mogen afslaan. Dat kan alleen als er een speciaal verkeersbord
  staat. Maar volgens ons heeft die regel veel verwarring veroorzaakt over
  wat fietsers nu wel of niet mogen."

  Voetgangers doen het beter

  Opvallend: bij de voetgangers is er een positieve trend merkbaar. In 2016 kregen iets meer dan 1500 voetgangers een pv omdat ze een rood licht negeerden. Dat is een daling met bijna 7 procent tegenover 2015. Een voetganger die door het rood stapt, kan een boete krijgen van 58 euro.