Belga

Meer en meer fietsers rijden door rood

Vorig jaar hebben in België 2256 fietsers een pv gekregen omdat ze door het rode licht waren gereden. Dat zijn er 7,5 procent meer dan in 2015. De cijfers komen van Binnenlandse Zaken, kamerlid Franky Demon (CD&V) heeft ze opgevraagd.

Door het rode licht rijden met je fiets kan grote gevolgen hebben. Als je betrapt wordt, kan je een boete krijgen van 174 euro. En de politie kan ook je autorijbewijs - als je dat hebt - onmiddellijk intrekken. Toch negeren meer en meer fietsers het rode licht, met meer dan 2200 pv's in 2016 als gevolg.

Volgens parlementslid Franky Demon moeten mensen meer bewust gemaakt worden van de gevaren als ze door het rode licht fietsen: "Er wordt wel aan preventie gedaan in de scholen, maar wij hebben de indruk dat er te weinig preventie gebeurd bij de wat oudere mensen, de volwassenen. 't Is nochtans een derdegraadsovertreding. We moeten er echt op inzetten om die rood licht-regel goed te implementeren in Vlaanderen."

Veel verwarring over rode lichten

Er is geen onderzoek gedaan naar de reden van de stijging, maar bij de
Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) hebben ze een vermoeden. "Vijf
jaar geleden is er een nieuwe regel ingevoerd voor fietsers," zegt
Werner Dedobbeleer van VSV. "Die regel zegt dat fietsers in sommige
gevallen het rode licht mogen negeren, en rechtdoor mogen rijden of
rechtsaf mogen afslaan. Dat kan alleen als er een speciaal verkeersbord
staat. Maar volgens ons heeft die regel veel verwarring veroorzaakt over
wat fietsers nu wel of niet mogen."

Voetgangers doen het beter

Opvallend: bij de voetgangers is er een positieve trend merkbaar. In 2016 kregen iets meer dan 1500 voetgangers een pv omdat ze een rood licht negeerden. Dat is een daling met bijna 7 procent tegenover 2015. Een voetganger die door het rood stapt, kan een boete krijgen van 58 euro.

Videospeler inladen...

Meest gelezen