Nicolas Hoult: "Mijn carrière is alvast niet in een ontwenningskliniek geëindigd"

Vijftien jaar geleden maakte ook het Vlaamse bioscooppubliek kennis met de piepjonge tiener Nicolas Hoult, toen de film "About a boy" bij ons in première ging. In die film schitterde hij als de ietwat sullige Marcus, die bevriend geraakt met de eerder arrogante Will, rol van Hugh Grant. Hun duet van "Killing me softly with this song" op het schoolpodium werd een onvergetelijk bioscoopmoment. Hoult groeide daarna uit tot poster boy, sekssymbool en vrouwenmagneet, maar ook tot erg gewaardeerd acteur.

"About a boy" deed het niet alleen goed bij het bioscooppubliek. De film werd ook genomineerd voor een Oscar, in de categorie "Best adapted screenplay". Hugh Grant en Toni Colette, die de verslaafde moeder van Marcus speelde, werden voor hun rollen genomineerd voor een Golden Globe en BAFTA Award. Voor Hoult werd de film een unieke start voor een verdere carrière in de filmwereld.

Met Hugh Grant, die toen na "Notting Hill" en "Bridget Jones’s diary" een superster was, klikte het onmiddellijk. Nicolas Hoult: "Ik was geobsedeerd door auto’s toen. Hugh was op zoek naar een nieuwe wagen. Ik bracht voor hem dan al mijn Top Gear-magazines mee. Ik wees hem dan auto’s aan. Ik was dus een 11-jarige met de smaak van een 11-jarige die een volwassene probeerde te overtuigen die ene wagen te kopen. Zo van: "Zie Hugh, die Ford Fiesta, dat is een winnaar!"" (The Telegraph, april 2017)

"Hugh is neurotisch over alles. En hij improviseert veel. Ik kon hem soms helemaal niet volgen. Toen hij dat de eerste keer deed, stond ik erbij als een onnozelaar. Hij stelde me een vreemde vraag en probeerde zo een reactie bij me uit te lokken. Maar dat lukte hem niet. En hij heeft het daarna nooit meer geprobeerd." (The Telegraph, mei 2002)

2002 Getty Images

"Ik zou met deze film bekend kunnen worden. En dan hoop ik dat ze me allerlei dingen gratis geven. Hugh heeft me verteld dat het een goede zaak is als je een vedette bent. Zo heeft hij bijvoorbeeld gratis golfclubs gekregen, die helemaal op zijn maat gemaakt waren. Ik reageerde daarop door te zeggen dat hij die toch makkelijk had kunnen betalen. "Waarom, als je ze gratis kan krijgen?", zei hij." (The Telegraph, mei 2002)

"Ik hoop niet dat ik een dikke nek gekregen heb na "About a boy". Op dat vlak word ik goed omringd. Ik heb eigenlijk een vrij normaal leven. Er zijn er die voor me kruipen, maar zulke mensen heb ik snel door. Ook probeer ik hetgeen over me verschijnt niet te lezen. Wat kan daar interessant aan zijn? Ofwel doe je je job goed en vinden ze je een dikke nek, ofwel doe je je job slecht en gooien ze je bij het afval. Dus, waarom zou ik me daarmee bezig houden?" (Mirror, februari 2008)

2016 Mike Marsland

Uiteindelijk werd en bleef Hoult ook bekend. Al was dat aanvankelijk niet evident: "Naarmate ik ouder werd, ervoer ik dat blijven acteren niet zo evident was. Ik was een kindsterretje en dan zien ze je anders dan als volwassene. Dus, ik heb er altijd mee rekening gehouden dat ik geen werk zou vinden in deze business. Maar gelukkig liep het anders. Dat is een grote opluchting." (Cultuurwebsite Den of Geek, maart 2014)

"Als je ouder wordt, dat is eigenlijk iets geks, dan verwachten regisseurs niet dat ook jij ouder wordt. Ze denken dat je altijd een kind zal blijven. Je moet dan door een vreemde periode waarbij je te jong bent om een volwassene te spelen en te oud bent om een kind te spelen. Gelukkig ben ik kunnen bezig blijven. Ik ben nog steeds niet in een of andere ontwenningskliniek terechtgekomen, wat toch wel een opluchting is." (Vulture, december 2009)

2012 Dave M. Benett

Het sullige kindsterretje groeide dankzij rollen in de tienerserie "Skins", en de bioscoopfilms "Warm bodies", "X-Men" en "Mad Max: fury road" uit tot een poster boy die vele meisjes- en vrouwenharten sneller liet staan. Zijn relatie met Jennifer Lawrence (zie foto hierboven), met wie hij zich vooral op rode lopers van zijn mooiste kant liet zien, was daarbij een welgekomen pluspunt. Maar niet alleen om zijn looks, ook om zijn acteerprestaties werd hij gelauwerd, zoals voor de film "A single man" van Tom Ford. Momenteel is hij bezig met de opnames van "The favourite", naast Oscarwinnares Emma Stone.

In ieder geval heeft Hoult, intussen 27, een opmerkelijk parcours afgelegd sinds "About a boy", waarover hij in 2008 al vertelde: "Als ik nu naar die film terugkijk, dan zie ik iemand die helemaal anders is dan ik nu." Wellicht refereerde hij naar deze onvergetelijke zangsessie:

Meest gelezen