Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Noord-Korea vuurt verschillende raketten af

Noord-Korea heeft opnieuw vier raketten afgevuurd. Die zijn terechtgekomen in de Japanse Zee. Het gaat wellicht om korteafstandsraketten en ze waren vrijwel zeker een reactie voor de grote militaire oefeningen die Zuid-Korea en de VS nu houden.   

Volgens het Zuid-Koreaanse leger werden de projectielen vanochtend vroeg afgevuurd vanuit de oostelijke provincie Gangwon. Het zou gaan om vier raketten die in noordoostelijke richting meer dan 250 kilometer ver vlogen en vervolgens neerstortten in de Japanse Zee. Een vierde projectiel zou tijdens de vlucht ontploft zijn.  

Het Japanse persagentschap Kyodo meldt dat het mogelijk om ballistische raketten gaat. Moest dat kloppen, dan ging het om de 12de lancering van dergelijke raketten sinds het begin van het jaar. Het Zuid-Koreaanse en Amerikaanse leger analyseren verdere informatie. Het zou gaan om raketten voor de korte afstand en ze zouden geen gevaar gevormd hebben voor de Verenigde Staten of voor het Amerikaanse eiland Guam in de Stille Oceaan.

Wellicht zijn de rakettesten een antwoord van het communistische Noord-Korea op de grote militaire oefeningen die meer dan 50.000 militairen van de VS en Zuid-Korea elke herfst uitvoeren (onderaan). Ook andere landen zoals Australië, Canada, Groot-Brittannië en Nederland nemen daar aan deel.

Zoals steeds heeft Noord-Korea daar zware kritiek op en beschouwt het regime in Pyongyang die oefeningen als een provocatie. Sinds het begin van het presidentschap van Donald Trump zijn de spanningen tussen Noord-Korea en de VS geëscaleerd, met sterke taal van beide kanten over mogelijke militaire optredens. Noord-Korea zelf test steeds meer langeafstandsraketten. Op 28 juli testte Noord-Korea nog een intercontinentale raket, die de Verenigde Staten zou kunnen raken. Volgens VS-inlichtingendiensten zou Noord-Korea ook in staat zijn om kernbommen te produceren die klein genoeg zijn om op dat soort raketten vervoerd te worden.

AP2014

Meest gelezen