Spookt het in de Canadese ambassade in Ierland?

De Canadese ambassadeur in Ierland vermoedt dat de geest van Patrick Pearse, een gefusilleerde leider van de Ierse Paasopstand tegen de Britten, in zijn residentie rondwaart. Die man heeft eerder in het gebouw gewoond.

Patrick Pearse werd in 1916 ter dood veroordeeld na de mislukte Paasopstand tegen de Britten

Volgens ambassadeur Kevin Vickers wordt hij in zijn ambassade in Dublin gestoord door onverklaarbare geluiden, gehijg of zware voetstappen. Op een bepaald ogenblik hoorde hij een zware ketting op de grond vallen, maar er was niets te zien. Zijn meid Anna weigert zelfs naar de bovenverdieping te gaan.

Vickers geloofde niet in spoken tot hij in Dublin aankwam. Hij is niet de eerste de beste, want voor zijn diplomatieke carrière diende hij bij het beroemde politiekorps van Canadian Mounties (Royal Canadian Mounted Police) en samen met een andere agent schoot hij in oktober 2014 een gewapende schutter dood toen die was binnengedrongen in het Canadese parlement.

Ambassadeur Vickers is evenwel ook een geschiedenisfreak en heeft in archieven ontdekt dat het gebouw, waar nu de Canadese ambassade is gevestigd, tussen 1908 en 1912 bewoond werd door de Ierse verzetsstrijder Patrick Pearse (foto boven). Dat was één van de leiders van de mislukte Paasopstand tegen de Britten in 1916. Pearse werd nadien door een Britse rechtbank ter dood veroordeeld en doodgeschoten. Vickers denkt nu dat de geest van Pearse in zijn residentie rondsluipt.

Meest gelezen