Tal Afar, laatste grote bolwerk van IS in Irak, is zo goed als gevallen

Nauwelijks een week na het inzetten van een offensief tegen Tal Afar in het noordwesten van Irak, is de stad grotendeels in handen van het Iraakse leger. Dat is opnieuw een nederlaag voor de terreurgroep IS die steeds meer terrein verliest.

Na hevige luchtbombardementen door onder meer Amerikaanse vliegtuigen, had het Iraakse leger zondag de aanval tegen Tal Afar ingezet. Die stad op 55 kilometer ten westen van Mosul is een van de laatste echte bolwerken van de terreurgroep IS in Irak.

Vandaag heeft het Iraakse leger het centrum van de stad en de citadel uit de Ottomaanse tijd ingenomen. Enkel in de noordelijke buitenwijken zou IS nog standhouden, los van de geïsoleerde verzetshaarden. De strijd om Tal Afar lijkt dus zo goed als gestreden. Het Iraakse leger werd bij die opmars overigens ondersteund door Amerikaanse en Belgische adviseurs.

Tal Afar -Telassar in de Joodse Bijbel- was het laatste grote bolwerk van IS in Irak. Voor de verovering door de terreurgroep woonden er ongeveer 200.000 mensen. De meesten van hen behoorden tot de etnische minderheid van de Turkmenen.

IS heeft nog wat kleinere enclaves na Tal Afar

Nu is IS nog wel niet helemaal verdreven uit Irak. Zo heeft de groep nog een gebied rond de stad Hawija ten zuiden van de oliestad Kirkuk in handen, evenals enkele dorpjes rond al-Qa'im, een stadje op de grens met Syrië. Vergelijken met anderhalf jaar geleden toen IS bijna de helft van Irak in zijn greep had, is dat echter niet veel meer.

De regering in Bagdad mag dan binnenkort wel victorie kraaien, de nederlaag van IS wil nog niet zeggen dat alle problemen in Irak van de baan zijn. Het ongenoegen waarvan IS geprofiteerd heeft, onder meer bij de Iraakse soennieten, is nog niet weg en ook de etnische spanningen komen opnieuw op het voorplan.

Zo zijn de Iraakse Koerden binnenkort van plan om een referendum over onafhankelijkheid te houden. Dat kan tot een conflict leiden met de Iraakse regering en met Turkije. Dat laatste land merkt ook op dat Iraaks-Koerdistan grenst aan de eenzijdig uitgeroepen autonome regio van de Syrische Koerden en dus een logisch aaneengesloten gebied kan vormen.

De oorlog tegen IS in buurland Syrië woedt ook in alle hevigheid voort. De coalitie rond de Syrische Koerden staat op het punt om Raqqa, een ander bolwerk van IS, in te nemen, terwijl het Syrische leger van president Bashar al-Assad steeds verder oprukt naar Deir ez-Zor en Mayadin, twee steden op de benedenloop van de Eufraat in Syriê en de grens met Irak. Als IS valt, kan de strijd om het gebied van IS losbarsten.

Meest gelezen