Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump ondertekent memo rond transgenderban in het leger

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag een memo ondertekend waarin hij het Pentagon opdraagt om geen transgenders meer te rekruteren.  

Hij officialiseert zo zijn plan dat hij in juli via Twitter aankondigde, en draait zo een besluit van zijn voorganger Barack Obama terug. In het document dat werd overgemaakt aan minister van Justitie James Mattis, benadrukt Trump eveneens dat het Pentagon niet meer zal betalen voor de medische kosten van transgender militairen die vandaag al deel uitmaken van het leger.

De president legt de departementen van Defensie en Binnenlandse Veiligheid als gevolg daarvan ook op om "uit te maken hoe transgender individuen die momenteel in het leger dienen op een juiste manier aangesproken moeten worden over de militaire efficiëntie en letaliteit, eenheidscohesie, budgettaire beperkingen, de wetgeving en alle factoren die relevant kunnen zijn", aldus een bron binnen het Witte Huis aan CNN.

Trump verraste eind juli vriend en vijand met een reeks tweets over de transgenderban in het leger. Hij stelde dat het leger zich moet concentreren op de "beslissende en overweldigende zege" en niet belast kan worden met de "enorme medische kosten" die met het toelaten van transgenders ontstaan.

Meest gelezen