Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump verleent gratie aan de omstreden sheriff en migrantenjager Joe Arpaio

Zoals verwacht heeft VS-president Donald Trump gratie verleend aan de erg controversiële sheriff Joe Arpaio. Die hing een veroordeling boven het hoofd wegens zijn harde aanpak van illegale migranten langs de grens met Mexico.

"America's toughest sheriff" en symbool voor "law and order" Joe Arpaio was onlangs veroordeeld omdat hij een waarschuwing van rechtbanken wegens onwettelijke aanpak van migranten, naast zich neer had gelegd. In oktober zou hij een straf krijgen, maar dankzij gratie van president Trump ontsnapt Arpaio daar nu aan.

De Democratische oppositie in het parlement en groepen van "Hispanics" of migranten uit Latijns-Amerika hebben heel wat kritiek op de gratie die Trump nu verleend heeft. Zij zien er een politiek statement in bedoeld om een symbool van de harde aanpak van migranten en vluchtelingen -een van de kiesbeloften van Trump- in de verf te zetten. Tijdens een recente toespraak in de zuidwestelijke staat Arizona had Trump laten doorschemeren dat "Arpaio zich geen zorgen zou moeten maken".

Burgerrechtengroepen verwijten Arpaio dat hij zelf de wet overtrad tijdens de uitoefening van zijn functie. Hoe dan ook legde Arpaio beslissingen van rechtbanken om zich aan de regels te houden, bewust naast zich neer. Arpaio is 85. Begin vorig jaar schaarde hij zich openlijk achter de campagne van Trump (foto bovenaan).

Arpaio was sheriff in Maricopa in de grensstaat Arizona. Hij liet willekeurig Spaanssprekenden oppakken omdat ze ervan verdacht werden om illegaal te zijn. Die "racial profiling" werd verboden door een rechtbank, maar Arpaio hield zich daar bewust niet aan. Ook was hij berucht voor de harde aanpak van gevangenen en voerde hij opnieuw "chain gangs" van aan elkaar geketende gedetineerden in.

 

Meest gelezen