BELGA/WAEM

Twintig jaar Kabouter Plop: "Ik draag nog altijd mijn eerste Plopkostuum en dat ziet er nog mooi uit"

Op 27 augustus 1997 werd Kabouter Plop geboren. Toen werd de eerste aflevering, met als titel "De slingergrammofoon", uitgezonden op VTM. Het kinderprogramma werd een gigantisch succes. Voor een nieuwe tv-reeks in september staat acteur Walter De Donder (57) na 14 jaar opnieuw als Plop voor de camera.  "Ik draag nog altijd mijn eerste kostuum en dat ziet er nog mooi uit", grapt De Donder als hij samen met ons herinneringen ophaalt. 

De  laatste opnames voor kabouter Plop op televisie dateren van 14 jaar geleden. Samen met kabouters Lui, Kwebbel en Klus (en later Smul en Smal) werden in totaal 295 afleveringen ingeblikt.  Voor september staat een nieuwe reeks geprogrammeerd, alleen met Plop en een nieuw figuurtje: Felle, het nichtje van Plop.

Wie dacht dat acteur Walter De Donder zijn kostuum 14 jaar lang had opgeborgen, heeft het mis. De Donder speelt nog altijd de bekende kabouter. Zo staat er morgen een optreden in de agenda. "We zijn blijven optreden, denk maar aan de shows in Plopsaland", zegt De Donder. Hij hoefde zich dus niet opnieuw in te leven in zijn rol. Meer nog: zelfs een nieuw kabouterpak was niet nodig. "Ik beschik over twee volledige outfits. Ik draag trouwens nog altijd mijn eerste kostuum. Studio 100 houdt die kostuums bij - de muts gaat zelfs in een koffertje - en doet die naar de droogkuis", vertelt De Donder.

De muts van Plop wordt bewaard in een koffertje  

Met 50.000 mensen "De kabouterdans" doen

Wat is voor De Donder nu in die twintig jaar de mooiste herinnering? "Absoluut de viering van 50 jaar TROS (een Nederlandse omroep, red.) met 50.000 toeschouwers in een stadion. Onder anderen Lionel Richie en koning Willem-Alexander en Máxima waren daarbij. Als 50.000 mensen dan "De kabouterdans" dansen... dat is fantastisch!"

De Donder herinnert zich ook nog levendig de opnames van de eerste Plopfilm.  "Onze plastic neuzen waren niet bestand tegen de warmte van de studiospots. Ze smolten. We zagen eruit als wc-eenden", lacht De Donder. "Nu zijn onze neuzen van een soort latex gemaakt. Ze verschuiven geen millimeter meer."

We zagen eruit als wc-eenden

Voor de nieuwe tv-opnames heeft Studio 100 ook de Melkherberg vanonder het stof gehaald. "Dat is nog altijd de oude vertrouwde herberg van Plop, geen nieuw decor", vertrouwt De Donder ons toe.  Daar zal Plop met een nieuwe kabouter, de piepjonge en hippe Felle, herinneringen ophalen." Met de introductie van Felle reikt de reeks de hand naar een nieuwe generatie van kinderen. "Ik hoop dat het hen terug aantrekt", legt De Donder uit. 

Klus, Kwebbel, Smal en Smul zullen niet te zien zijn. Wél in de nieuwe show die vanaf januari door Vlaanderen trekt om twintig jaar Plop te vieren. Grote afwezige daar is kabouter Lui, gespeeld door Chris Cauwenberghs.  Hij is inmiddels 70 jaar en zijn gezondheid laat het niet meer toe.

Medialaan/Studio 100

Meest gelezen