AFP or licensors

Vandeput: "Militairen hebben juist gehandeld"

"De militaire patrouille heeft gisteren bij de mesaanval in Brussel juist gehandeld. " Dat zegt minister van Defensie Steven Vandeput (NV-A). De militairen schoten op de Jacqmainlaan in het centrum van Brussel een man dood, die hen bedreigd had met een mes. Het terreurniveau in ons land blijft op 3.

De patrouille werd rond acht uur gisteravond in de rug aangevallen door een man. Die man besprong één van de militairen, en had op dat moment een mes vast. Er ontstond een schermutseling, waarbij twee militairen gewond raakten, de ene in het gezicht, de andere aan de hand. Uiteindelijk heeft een van de militairen twee keer geschoten op de dader. Die werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar is overleden. De dader was van Somalische afkomst, hij was twee jaar geleden Belg geworden.

Zowel het federaal als het Brusselse parket hebben een onderzoek geopend. "Het Brussels parket onderzoekt zoals altijd of de militair zijn wapen volgens de regels heeft gebruikt. Uit ons onderzoek is gebleken dat de militair twee schoten heeft afgevuurd, en dat dat gebeurd is in het kader van wettelijke zelfverdediging. Volledig volgens de afspraken en zijn bevoegdheid", zegt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket. 

Ook minister van Defensie Steven Vandeput zegt aan VRT NWS dat de militairen gedaan hebben wat ze moesten doen: "Ik ga geen uitspraken doen over het onderzoek, maar het is een feit dat die man een mes bij zich had en dat ook gebruikt heeft. Hij had ook een speelgoedwapen bij zich. In deze omstandigheden denk ik dat onze mensen juist gehandeld hebben."

Na het incident blijft de waakzaamheid bij de militairen op straat erg hoog, zegt Vandeput: "We zijn nog altijd in terreurniveau 3, het op een na hoogste niveau. Onze mensen zijn waakzaam en zullen waakzaam blijven, uiteraard."

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is het niet nodig om het terreurniveau te verhogen: "Dat zijn de maatregelen die we genomen hebben. De militairen en de politie moeten de burgers en de instellingen beschermen tegen zulke situaties, en dat is gebeurd. Die veiligheidsmaatregelen zijn genomen."

Meest gelezen