Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Al zeker twee doden in Texas door "catastrofale" orkaan Harvey

Niet de storm zelf, maar wel de enorme regenval heeft nu de grootstad Houston in zijn greep. In grote delen van de stad is de noodtoestand afgekondigd en duizenden mensen hebben om hulp gevraagd.

De voorbije uren is er een halve meter water gevallen en dat in een gebied dat al dagenlang door hevige regen wordt geteisterd. Op een persconferentie gaf burgemeester Sylvester Turner een erg grimmig beeld van de situatie.

De hulpdiensten van Houston hebben meer dan 2.000 oproepen voor hulp gekregen. Ze geven nu prioriteit aan de meest levensbedreigde situaties, maar ook zij worden gehinderd door het stijgende water dat nu op sommige plaatsen tot op schouderhoogte komt. Er zijn nu zowat overal in de stad overstromingen. Wel zijn nu al meer dan 1.000 mensen met succes geëvacueerd uit gevaarlijke situaties. Mensen in nood moeten op het dak kruipen en lakens of handdoeken op het dak leggen om de aandacht te trekken.

Voor de anderen luidt de raad om binnen te blijven, liefst op de hoogste verdiepingen. Het conventiecentrum George R. Brown en andere grote centra worden geopend om mensen op de vlucht op te vangen. Er worden ook 40 extra boten ingezet om mensen in nood op te pikken. De situatie zou de volgende dagen nog slecht blijven en mogelijk zelfs nog erger worden. Burgemeester Turner verdedigde ook zijn beslissing om Houston eerder niet te evacueren, omdat men op voorhand niet kan weten welke wijken getroffen worden.

Video player inladen...

Zeker al twee doden

Er is nu al sprake van zeker twee doden. Toen de storm gisteren nabij
Rockport aan land ging, is daar één man om het leven gekomen toen brand uitbrak in zijn huis. In Houston is een vrouw gestorven toen ze zichzelf met haar auto had vastgereden in een ondergelopen straat en geen kant meer uitkon. 

Bij een lokale televisiezender werd de uitzending plots heel erg "live" toen er water de studio begon binnen te stromen. Harvey zelf is nu gedegradeerd van een orkaan van categorie 4 -het op een na hoogste niveau- tot een tropische storm. Wel blijft die in de buurt hangen en zou hij boven de Golf van Mexico opnieuw aan kracht kunnen winnen. De overheid van Texas waarschuwt de inwoners dat het gevaar dus nog zeker niet geweken is en dat dat nog enkele dagen zo kan blijven duren.

Houston is de vierde stad van de VS

Over de precieze omvang van de schade is er nog niets bekend, maar Houston en de streek errond is van erg groot belang voor de Verenigde Staten. Met 2,3 miljoen inwoners en de wijde agglomeratie zelfs met 6,4 miljoen is Houston na New York, Los Angeles en Chicago de vierde stad van de Verenigde Staten.

Houston is vooral bekend van industrie en bedrijven die materiaal en toepassingen bouwen voor de olie- en gasindustrie. U kent misschien namen zoals Halliburton en de oliegroep ConocoPhillips. De stad heeft ook een grote haven die uitgeeft op de olierijke Golf van Mexico.

Wie zich de maanreizen en andere ruimtevaartexploten herinnert, zal het vluchtleidingscentrum Mission Control in het Johnson Space Center kennen. Van daaruit werden alle bemande ruimtereizen van de NASA geleid en in dat centrum worden nog altijd astronauten opgeleid. Naast Houston liggen ook andere haven- en industriesteden zoals Corpus Christi en Galveston aan de Golf van Mexico.

Meest gelezen