Reporters

Wat onthouden we uit de BBC-documentaire "Diana, 7 days"?

"We waren nog jong - 15 en 12 jaar - maar wisten toen al werk en privé gescheiden te houden." Het is een van de opvallendste quotes die de Britse prins William geeft in de BBC-documentaire "Diana, 7 days" die vanavond is uitgezonden. De documentaire belicht de zeven dagen tussen de dood en de begrafenis van de iconische prinses van Wales in 1997. Wat hebben we van de uitzending nog onthouden?

1. William en Harry huilden nooit in het openbaar toen hun moeder stierf. Waarom?

De Britse prinsen William en Harry waren amper 15 en 12 jaar toen hun moeder Diana stierf in een auto-ongeval. De broers kwamen de dagen na haar dood naar buiten, ze aanschouwden de immense bloemenzee aan Buckingham Palace en namen van de Britse bevolking de rouwbetuigingen aan. Ze liepen achter de kist van hun moeder tijdens de begrafenis en zaten vooraan in Westminster Abbey waar de plechtigheid plaatsvond. Telkens hielden de jongens zich uitermate kranig. Geen enkele keer begonnen ze te huilen. "We waren jong maar wisten toen al werk en privé gescheiden te houden", vertelt William daarover. Het plichtsbesef was er van kindsbeen af. 

Copyright Sandpaper Films 2017/BBC Worldwide

"Er is een balans tussen werk en privé. Privé is de William die in een kamer wilde huilen, werk is prins William zijn", legt William vrij nuchter uit. Toen hij in de begrafenisstoet liep, bleek zijn kapsel... een gigantische steun. William had lang ponyhaar (een froufrou, red.) en kon zich daarachter verschuilen. "Het klinkt belachelijk maar op dat moment was het belangrijk om de dag door te komen" , zegt William. Harry is blij dat hij nooit publiekelijk in tranen is uitgebarsten. "Achteraf bekeken waren we ook gewoon in shock", aldus Harry. Hij geeft toe dat de tranen bijná rolden. Toen vriend en popzanger Elton John "Candle in de wind" bracht in Westminster.  

2. De Queen hield kranten weg op Balmoral

Queen Elizabeth vertoefde met zoon Charles en haar kleinkinderen William en Harry op Balmoral, haar Schotse buitenverblijf, de dagen nadat Diana was gestorven. Daar kwam bakken kritiek op. De Britse bevolking wilde de koninklijke familie op Buckingham Palace en wilde hen tenminste naar buiten zien komen als blijk van medeleven. Volgens William was het een keiharde beslissing voor zijn grootmoeder. "Ze zat gewrongen tussen haar rol als oma en die van Queen." De koningin wilde haar kleinkinderen beschermen in een rustige, vertrouwde omgeving ver weg van alle mediaheisa. "Ze nam letterlijk de kranten weg op Balmoral. Er was niets in huis. Er waren toen ook nog geen smartphones. Nieuws bereikte ons niet. We hadden de ruimte om te rouwen", aldus William.

3. Diana huilde na haar scheiding de hele tijd

"Spijtig genoeg herinner ik me vooral dat ik mijn moeder moest opbeuren. Ze huilde de hele tijd", zegt William over de periode na de scheiding tussen zijn ouders. Diana maakte officieel geen deel meer uit van de koninklijke familie - haar titel van prinses mocht ze wel behouden -  en kreeg geen bescherming meer van lijfwachten. De Britse pers achtervolgde haar constant bij de minste privé-uitstapjes.

Harry weet nog dat hij vastgeklikt op de achterbank zat in de auto, samen met William op weg naar een tennisles. Paparazzi achtervolgden het gezin met auto's en motors. Diana was het kotsbeu, stopte en stapte boos uit. Ze gaf de fotografen een uitbrander. "Ik kon niet achteromkijken. Ik zat vastgeklikt. Ik kon enkel door de achteruitkijkspiegels kijken en hoorde alleen maar geschreeuw. Mama sprong terug de auto in en huilde. William en ik keken elkaar aan, en staarden vervolgens door het raampje naar buiten. We dachten dat het zo de rest van ons leven zou zijn", stelt Harry.

vide

4. Diana's broer dacht dat het eerst om een kleine botsing ging, niets ergs

Diana's jongere broer Charles zat in Kaapstad (Zuid-Afrika) toen zus Sarah hem belde om te zeggen dat Diana in Parijs een ongeluk had gehad. Een kleine botsing, zo had Charles het geïnterpreteerd. Niks ergs, maar hij verwachtte wel dat het de voorpagina's en de tv zou halen. Pas toen Sarah een tweede keer belde, stortte zijn wereld in. Zij stond in contact met het hof en vernam net tijdens dat telefoontje aan haar broer dat de prinses van Wales was overleden aan haar verwondingen.

Copyright Sandpaper Films 2017/BBC Worldwide

Wie "Diana, 7 days" graag bekijkt, kan morgen en overmorgen afstemmen op Eén. De zender zendt de documentaire in twee delen uit, telkens omstreeks 22.10 uur.

Meest gelezen