Deurne herdenkt bevrijding en leed agenten WOII

Vandaag wordt er in Deurne een herdenkingsplechtigheid gehouden voor de verzetsdaad die 75 jaar geleden plaatsvond in de toenmalige Cinema Plaza. Daarnaast vindt er ook een bloemenhulde plaats ter nagedachtenis van het leed van de Deurnse politieagenten tijdens Wereldoorlog Twee. 

Op 27 augustus 1942 plande de Duitse veiligheidspolitie een lokale Jodenrazzia in Deurne. Maar dat was zonder veel succes. De Duitsers vonden pamfletten waaruit bleek dat agenten de Joden gewaarschuwd hadden. Als straf moest de Deurnse politie zelf een razzia organiseren, zonder hulp van de Duitsers. Zo moesten ze 250 Joden oppakken voor transport, en verzamelen in de Gallifortlei 146, waar toen Cinema Plaza stond (nu school Sancta Maria). Maar ook die actie kon gehinderd worden. Terwijl de opgepakte agenten door agenten werden binnengebracht, zetten hun collega’s samen met het verzet de nooduitgangen open. Op die manier konden ze zoveel mogelijk mensen laten ontsnappen. 

Deportatie agenten 

In de nacht van 14 op 15 januari 1944 werd het hele Deurnse politiekorps gearresteerd. Drieënveertig agenten werden gedeporteerd naar concentratiekampen. Slechts 8 agenten kwamen levend terug. Enkele maanden later werd ook Alfons Schneider, toenmalig burgemeester, opgepakt. Ook Schneider overleefde het niet. Om de agenten te herdenken wordt vandaag een bloemenhulde gehouden aan monument ‘Doden herleven, Levenden waken’ op het Sint-Fredegandusbegraafpark. 

Meest gelezen