Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Israël bestelt nog eens 17 F-35's Joint Strike Fighters bij Lockheed Martin

"Die F-35-gevechtsvliegtuigen zijn een cruciaal element voor de verdediging van Israël, ook ver van onze grenzen", zo zei de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman. Hij doelde daarmee vooral op de dreiging vanuit Iran.

Israël had tevoren al 33 F-35's besteld bij de Amerikaanse producent Lockheed Martin en daar komen er dus nu nog eens 17 bij. Vijf van die nieuwe toestellen zijn intussen al aangekomen in Israël en zouden eind dit jaar operationeel moeten zijn.

Met de F-35 -ook bekend als Joint Strike Fighter of Lighting II- mikt Israël vooral op Iran. Die toestellen kunnen tegen 1.900 kilometer per uur grote afstanden overbruggen en zijn "stealth", ze kunnen dus vijandelijke radars ontwijken. Dat is niet onbelangrijk, want Iran heeft onlangs S-300-luchtdoelraketten geleverd gekregen vanuit Rusland.

De aankoop is mogelijk door het pakket van 38 miljard dollar militaire steun die de VS voor de periode 2019-2028 aan Israël verstrekt. De heel moderne F-35's zijn al in gebruik in de Verenigde Staten en in Japan. Ook Groot-Brittannië, Nederland, Italië, Denemarken, Turkije en Australië hebben gelijkaardige toestellen besteld.

Voor ons land is de F-35 een van de drie kandidaten voor de opvolging van de F-16's. Die andere twee zijn de Rafale van de Franse constructeur Dassault en de Eurofighter Typhoon van het Europese consortium Airbus.

Meest gelezen