Labour wil het VK in de Europese eenheidsmarkt houden, ook na een brexit

De Britse sociaaldemocraten hebben na meer dan een jaar van twijfel een strategie klaar om het Verenigd Koninkrijk door een brexit te loodsen. Labour heeft nu een alternatief voor de brexit die de Conservatieve premier Theresa May wil realiseren.

Tot nu toe was Labour even verdeeld als de andere partijen over het al dan niet vertrekken uit de Europese Unie. Labourleider Jeremy Corbyn toonde zich niet echt pro-Europees tot grote ergernis van een deel van zijn partij. Ook toen de huidige Conservatieve premier Theresa May de forcing voerde naar een "harde brexit", bleef Labour vaag en verdeeld, ook na de nederlaag van May bij de recente verkiezingen.

Keir Starmer (boven), de schaduwminister van Labour voor de brexit, zegt dat zijn partij nu wel een strategie voor een uittrede uit de EU heeft en dat ze zich wil profileren rond een "soft brexit". Aan The Observer, de zondagsversie van de kwaliteitskrant The Guardian, zegt Starmer dat hij daarvoor de steun gekregen heeft van de top van Labour, dus ook van voorzitter Corbyn. 

Concreet wil Labour Groot-Brittannië ook na de voorgestelde brexit in maart 2019 nog minstens enkele jaren binnen de Europese eenheidsmarkt houden. Dat zou de schok voor de Britse bedrijven en investeringen -lees banen- moeten opvangen.

Daar staat dan wel tegenover dat het Verenigd Koninkrijk het vrij verkeer van personen binnen Europa zal blijven garanderen. Op dat vlak staat Labour dan tegenover de Conservatieve regering, die onder druk staat van harde "brexiteers". Voor hen was de intocht van Oost-Europeanen net een reden om uit de EU te stappen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Toch permanent in "EU single market"?

Volgens Starmer zou het VK nog twee tot vier jaar na de brexit in de EU-eenheidsmarkt kunnen blijven. Dat is geen uitzondering, want ook Noorwegen zit in die eenheidsmarkt. De EU eist in ruil dan wel dat niet-lidstaten in de eengemaakte markt de EU-afspraken respecteren, het vrij verkeer van personen, evenals de uitspraken van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg en een bijdrage leveren aan de Europese begroting.

Hoe lang die overgangsperiode precies zou duren, staat nog niet vast en bovendien laat Keir Starmer de deur open voor permanent lidmaatschap van de EU-eenheidsmarkt. Dat zou echter enkel kunnen als de EU27 -de overgebleven EU-lidstaten- dan bereid zouden zijn tot een speciaal akkoord over immigratie en het vrij verkeer van personen binnen de markt.

Volgens Keir Starmer heeft de Britse kiezer met die nieuwe ontwikkeling een duidelijke keuze tussen twee visies van de twee grote partijen over de toekomstige relaties met de EU. De Conservatieve regeringspartij is erg verdeeld tussen de "harde brexiteers" en meer pro-Europese Tories en die laatsten zouden bij eventuele nieuwe verkiezingen fors onder druk komen te staan. Of ze dan naar Labour overlopen, is weinig waarschijnlijk, maar de pro-Europese Liberal Democrats blijven een optie en op die manier kan de partij van May ook zetels verliezen.

 

Meest gelezen