Belga

President Guatemala beveelt uitwijzing hoofd VN-missie tegen corruptie

In Guatemala heeft het Grondwettelijke Hof de uitwijzing van het hoofd van de VN-missie die de corruptie in het land onderzoekt, Ivan Velasquez, opgeschort. President Jimmy Morales had de uitwijzing van Velasquez bevolen omdat die de opheffing van de immuniteit van de president had gevraagd. Morales zelf wordt verdacht van "financiële onregelmatigheden" tijdens zijn verkiezingscampagne van 2015.

Morales had  Velasquez als "persona non grata" verklaard, in "het belang van het volk van Guatemala". Velasquez (foto hieronder) is de voorzitter van de internationale commissie tegen straffeloosheid in Guatemala. Die commissie is bij de VN ingeschreven en vecht samen met het parket tegen de corruptie in het land. Vrijdag hadden Velasquez en Thelma Aldana, de procureur-generaal, een procedure opgestart voor het Hooggerechtshof, om Morales van zijn immuniteit te ontheffen.  

Het bevel om Velasquez uit te wijzen zette enkele ministers er toe aan om ontslag te nemen en stuitte op hevige kritiek van de Verenigde Staten, de Europese Unie en VN-secretaris-generaal Guterres.  Het Grondwettelijk Hof heeft de uitwijzing nu dus opgeschort en de ministers van Binnen- en Buitenlandse Zaken en de minister van Defensie bevolen niet mee te werken aan een uitwijzing.

AFP or licensors

In zijn videoboodschap kondigde de president ook het ontslag aan van de minister van Buitenlandse Zaken, Carlos Raul Morales, die vrijdag weigerde het vertrek van Velasquez te eisen tijdens een onderhoud van de VN-secretaris-generaal Antonio Guterres.

Morales wordt verdacht van het onwettelijk financieren van zijn campagne, omdat hij anonieme bijdragen zou hebben ontvangen voor zijn partij FCN-Nacion, die bij wet verboden zijn. Hij zou ook verschillende campagnekosten niet hebben aangegeven bij het verkiezingstribunaal.

Politieke nieuwkomer en comedyacteur Jimmy Morales werd in 2015 verkozen vanwege zijn belofte om de corruptie in het land uit te roeien. Eind mei had het gerecht echter al een onderzoek gestart tegen een zoon en een broer van Morales voor vermoedelijke eigendomfraude. Critici stellen zich bovendien vragen bij de invloed van onder meer militairen en politici die deel uitmaken van het "oude regime" en als corrupt worden beschouwd.

Meest gelezen