AP2004

Regisseur van cultklassiekers als "The Texas chain saw massacre" en "Poltergeist" is overleden

Tobe Hooper, de maker van horrorklassiekers als "The Texas chain saw massacre" en "Poltergeist", is overleden in Californië. Dat meldt het vakblad Variety. Hooper verrichtte baanbrekend werk voor het horrorgenre met zijn rauwe manier van filmen.   

Hooper maakte van de figuur van Leatherface in "The Texas chain saw massacre" (1974) een waar cultfiguur. Hij wilde oorspronkelijk een film maken over de Amerikaanse seriemoordenaar Ed Gein, een kannibaal die de huiden van zijn slachtoffers gebruikte als kledij.

Hooper verwerkte die informatie in een verzonnen verhaal over een man die mensen op het platteland bot te lijf gaat met een kettingzaag. "The Texas chain saw massacre" werd een rauwe, documentaire-achtige manier van filmen waarin sadisme en geweld niet uit de weg werden gegaan.

Hooper, een voormalige professor en cameraman, had slechts een budget van 250.000 euro voor de prent. Hij had ook een duidelijke visie op Leatherface. Het personage droeg de hele tijd een masker. "Als je zijn gezicht niet kan zie, slaat je fantasie op hol. Dan vul je zelf de gaten in en dat is interessanter dan wanneer je de realiteit ziet", legde Hooper uit. Uiteindelijk volgden nog zes sequels. Regisseur Ridley Scott bekende dat Hoopers manier van werken een invloed heeft gehad op "Alien".  In 1982 waagde Hooper zich met collega Steven Spielberg aan "Poltergeist". Daarin kon een meisje met geesten communiceren. 

Het horrorgenre heeft afgelopen zomer al stevige klappen gekregen. Midden juli namen we afscheid George Romero, de "koning van de nachtmerrie" bekend van "Night of the living dead" (een zombiefilm) en "Martin" (een vampierenfilm).

Meest gelezen