"We hebben geen zak geld, maar faciliteren samenwerking"

Het nieuwe politieke platform "Vooruit" wil niet-traditionele partijen ondersteunen om de concurrentie aan te gaan met de lokale afdelingen van de traditionele partijen. "We zijn voor alle duidelijkheid geen nieuwe partij, maar een faciliterend platform", zegt een van de oprichters Geo Verstichel aan VRT NWS.

Vorig jaar hebben ex-N-VA'ers Geo Verstichel en Marniek De Bruyne in Kortrijk de lokale partij "Kortrijk Vooruit" opgericht. Daarbij hebben ze naar eigen zeggen ondervonden dat het op gemeenteniveau niet eenvoudig te concurreren is met de lokale afdelingen van de nationale partijen. Daarom hebben ze het politieke platform Vooruit opgericht dat lokale partijen daarbij moet helpen.

Momenteel zijn al een 30-tal lokale partijen toegetreden tot het platform. Al verwacht Verstichel dat dit er binnenkort nog wel meer zullen zijn. Bekende namen zijn bijvoorbeeld Wim jorissen, voormalig schepen voor de N-VA in Mechelen; Antoine Denert, gewezen burgemeester van Kruibeke en Patrick Grootjans, ex-schepen voor de SP.A in Tienen.

"Focus op 2019"

"We zijn voor alle duidelijkheid geen nieuwe partij, maar willen een platform aanbieden voor lokale kleine partijen die niet tot een kleur of zuil behoren", zegt Verstichel. "We faciliteren alleen maar hoe die mensen kunnen samenwerken." Concreet gaat het bijvoorbeeld over het delen van knowhow. "We hebben verschillende ex-schepenen die meedoen, die kunnen hun kennis delen met wie nog geen beleidservaring heeft", klinkt het.

We zijn voor alle duidelijkheid geen nieuwe politieke partij

Geo Verstichel, medeoprichter "Vooruit"

Alle partijen die niet gebonden zijn door een kleur of een zuil zijn welkom. Behalve extreem-linkse of extreem-rechtse partijen. De deelnemende partijen moeten ook een charter onderschrijven. Vooruit gaat de deelnemende lokale partijen wel geen standpunten opleggen. "Ze kunnen hun eigenheid bewaren", zegt Verstichel daarover. "Het is niet de bedoeling dat zoals bij de traditionele partijen de beslissingen in Brussel of in Antwerpen worden genomen voor beleid op lokaal niveau." Deelnemers moeten zelfs de naam Vooruit niet overnemen al mogen ze die wel gebruiken.

Deelnemende partijen moeten geen financiële bijdragen betalen, maar daar staat dan weer tegenover dat ook Vooruit niet met geld over de brug gaat komen. "We hebben geen zak geld", zegt Verstichel daarover. Al sluit dat andere financiële zaken niet uit. Zo is het wel mogelijk dat verschillende lokale partijen via Vooruit samen naar de drukker trekken om de kosten voor verkiezingsdrukwerk te drukken.

Of het platform ook een rol gaat spelen bij de nationale en regionale verkiezingen van 2019 is nog niet duidelijk. "Onze focus ligt nu op de gemeenteraadsverkiezingen van 2018", zegt Verstichel. "We zijn geen vragende partij voor 2019, maar ik kan niet uitsluiten dat we erover worden aangesproken."

Meest gelezen