© 2017 Bloomberg Finance LP

Vlaming in Houston: "Deze stad kan al dit water niet slikken"

De Amerikaanse staat Texas bereidt zich voor op zware overstromingen in de nasleep van orkaan Harvey. Vlaming Johan Gansbeke is in de miljoenenstad Houston. "De politie geeft ons de raad om binnen te blijven, het is te gevaarlijk buiten", zegt hij aan VRT NWS. Het noodweer heeft al meerdere levens geëist.

De Amerikaanse staat Texas bereidt zich voor op zware overstromingen, nu de orkaan Harvey en ook een aantal tornado's over Texas geraasd hebben. Op sommige plaatsen wordt meer regen verwacht dan normaal in een jaar tijd valt. Het zeewater kan ook tot 6 meter stijgen. Vlaming Johan Gansbeke is voor zijn werk in de miljoenenstad Houston en krijgt daar de raad om binnen te blijven. "Het is buiten veel te gevaarlijk", zegt hij daarover.

Een stad als Houston heeft niet de nodige infrastructuur om al dit water te slikken

Vlaming Johan Gansbeke

"Door de storm wordt heel wat water opgepikt in de Golf van Mexico en die valt nu hier uit de lucht boven Houston", legt Gansbeke uit. "Het grote probleem is eigenlijk dat de storm zo goed als ter plaatse blijft, waardoor heel wat regen op dezelfde plaats terecht komt." Volgens de Vlaming lopen in de stad intussen heel wat straten onder. "Een stad als Houston heeft niet de nodige infrastructuur om al dit water te slikken."

Er zijn al meerdere doden gevallen bij het noodweer. Honderdduizenden Texanen zitten zonder stroom. "We mogen niet onderschatten dat al deze mensen hun hebben en houden hebben moeten achterlaten", zegt gouverneur Greg Abott bij een bezoek aan een noodhulpcentrum. "Sommigen zijn alles kwijt. Ze hebben onderdak en voedsel nodig." De Texaanse gouverneur zegt er alles aan te doen om zoveel mogelijk mensen in veiligheid te brengen. "Het is onze job om voor hen te zorgen."

Video player inladen...

Meest gelezen