Belga

Vranckx: "Terroristen hebben de mainstream media niet nodig"

Moeten de media zich wat terughoudender opstellen over terreuraanslagen? Volgens VRT-journalist Rudi Vranckx moet sowieso over terreur bericht worden. "Je kan dingen niet meer onder de mat vegen", zegt hij in "Hautekiet" op Radio 1. "Maar het moet wel zo correct mogelijk en niet al te sensatiebelust gebeuren."

Auteur en opiniemaker David Van Reybrouck lanceerde begin deze zomer in het Canvas-programma "De Afspraak" een opvallende oproep: de media zouden bewuster moeten omspringen met zelfmoordaanslagen, onder meer om copycat-gedrag te vermijden. "Het is niet verstandig om telkens zoveel details prijs te geven over de identiteit van de dader. We geven daarmee een geweldige bonus aan de terroristen. Zij willen gezien en gehoord worden."

Het radioprogramma "Hautekiet" ging vanmorgen verder in op die vraag samen met Rudi Vranckx, conflictjournalist voor VRT NWS. Vranckx stelde bepaalde uitgangspunten van David Van Reybrouck in vraag. "Terroristen hebben de mainstream media niet nodig om opgehemeld te worden. Ze hebben hun eigen kanalen waar ze hun gruweldaden promoten. Ik denk niet dat zij ons volgen."

Meer weten relativeert angst

Rudi Vranckx

Volgens Vranckx kunnen de traditionele media dan ook geen dingen gaan verzwijgen. "Wel moeten journalisten - zoals altijd - zo correct en accuraat mogelijk over aanslagen berichten, en niet op een al te sensatiebeluste manier. We moeten ook heel veel duiding en context geven. Mensen hebben behoefte om geïnformeerd te worden, zo worden ze gerustgesteld.

"Details geven over profiel van daders is interessant"

Toch kan er geschaafd worden aan de berichtgeving over terreur in de traditionele media, stelt Rudi Vranckx. "Ik kan er bijvoorbeeld inkomen dat bepaalde media de foto's van de terroristen niet publiceren. Ik kan het ook volmondig beamen dat je niet nodeloos alles dagen aan een stuk moet uitmelken en helemaal vooraan in het nieuws moet plaatsen. Dat geldt trouwens niet alleen voor terreur, maar voor zowat alles in deze wereld."

Maar details over het profiel van de daders meegeven is volgens Vranckx wel degelijk belangrijk. "Net dat leert ons wat er allemaal kan hebben meegespeeld. Door zoveel mogelijk informatie te geven en het accuraat te beschrijven kan je voorkomen dat algemene clichés en vooroordelen zomaar wild om zich heen grijpen."

Meest gelezen