Belga

Amerikaanse weerdienst: "Catastrofale overstromingen, erger dan alles wat we al meegemaakt hebben"

Storm Harvey houdt lelijk huis in de Amerikaanse staat Texas en is veel erger dan eerdere stormen in het gebied. De storm brengt vooral ongeziene regenval met zich mee. Grootstad Houston staat zo goed als volledig blank en het water blijft stijgen. De Amerikaanse weerdienst NHC waarschuwt voor "catastrofale en levensbedreigende overstromingen".

De uitgestrektheid en de intensiteit van de regenval gaat veel verder dan "alles wat we tot nog toe hebben meegemaakt", aldus de National Weather Service. Bovendien zal het nog een tijd blijven regenen. De weerdienst verwacht dat sommige delen van Houston - de vierde stad van de VS - een record van 1.270 millimeter water te verwerken zullen krijgen. 

Grote delen van Houston en omgeving staan nu al volledig onder water en de streek moet zich opmaken voor "historische overstromingen". Straten en snelwegen zijn herschapen tot rivieren. Een levensbedreigende situatie, zeker de zogenoemde flash floods waarbij lager gelegen gebieden heel snel onder water komen te staan.

Experts noemen het een "once in 500 year flood"

VS-correspondent Michiel Vos

Jeff Lindner, de woordvoerder van Harris County Flood Control, noemt de situatie "historisch" en Harvey "een heel ander beestje" dan Allison, de tropische storm die de streek in het jaar 2000 trof. Lindner zegt dat hij het meest verbaasd is door berichten over water in de tweede verdieping van appartementen en huizen. Aangezien Houston  in een vlak gebied ligt, "is het zeer zeldzaam om een dergelijke diepte aan water te krijgen", zo zei hij.

Mensen die een boot hebben of een voertuig dat door diep water kan rijden, worden opgeroepen om te helpen met reddingsoperaties in Houston. Momenteel zijn al twee dodelijke slachtoffers geteld, maar mogelijk zal die tol verder oplopen. Een vrouw verdronk in haar auto toen ze door een overstroomde straat reed.

Hallucinante beelden uit Houston

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Video player inladen ...