Video player inladen ...

Appartement enkel voor wie jonger is dan 32? "Discriminatie", zegt Unia

Expliciet een leeftijdsbeperking invoeren om een appartement te huren of te kopen in een nieuwe woontoren in Hasselt is pure discriminatie en kan niet. Dat zegt het gelijkekansencentrum Unia aan VRT NWS. "Wie een klacht indient, staat sterk in zijn schoenen."

Vanmorgen raakte bekend dat er een nieuwe woontoren komt in het Kapermolenpark in Hasselt. Met zijn zestien verdiepingen wordt het meteen de hoogste toren van Limburg. De stad werkt daarvoor samen met een vastgoedontwikkelaar.

Opmerkelijk: de flats zijn volgens de ontwikkelaars vooral bedoeld voor mensen die pas afgestudeerd zijn en jonge gezinnen. Wie er iets wil kopen of huren, moet jonger zijn dan 32 jaar.

Foute maatregel

"Ik snap dat het stadsbestuur jonge mensen wil aantrekken, maar dat doen ze wel met een foute maatregel", zegt Els Keytsman van Unia aan VRT NWS. "De wetgeving laat niet toe dat er een leeftijd wordt ingebouwd in een aankoopakte of een huurcontract. Dit is discriminatie op basis van leeftijd en dat kan niet."

Mensen die ouder zijn dan 32 jaar en alsnog graag een plekje willen kopen of huren in de woontoren kunnen volgens Unia een klacht indienen. "Volgens ons staan ze recht in hun schoenen en ze hebben de wetgeving aan hun kant."

Huurdersbond

Eerder liet ook al de huurdersbond weten verbaasd te zijn. "We gaan samen met de betrokkenen moeten bekijken wat hier aan de hand is en hoe het project juist in mekaar zet", zo zei Joy Verstichele van de Huurdersbond. "Het lijkt op leeftijddiscriminatie. Je kan dit niet zomaar toepassen."