Brakel even in rep en roer na bouwaanvraag "Mohammedaans gebedshuis"

Komt er een moskee in Brakel? Het is een vraag die heel wat inwoners zich afgelopen weekend stelden, toen er een bouwaanvraag opdook op een braakliggend perceel. In werkelijkheid ging het om een kunstwerk. 

Het was de wijk Hovendaal die afgelopen weekend even in rep en roer stond. Op een braakliggend terrein stond daar namelijk plots een stedenbouwkundige aanvraag voor een "Mohammedaans gebedshuis".

Heel wat burgers waren naar eigen zeggen "bezorgd" en belden naar verschillende schepenen. Ook ereburgemeester Herman De Croo (Open VLD) en waarnemend burgemeester Alexander De Croo (Open VLD) kregen telefoon om uitleg te geven.  

Realistisch

De aanvraag zag er dan ook bijzonder realistisch uit. Als bouwheer werd een sjeik uit Dubai opgegeven en ook het perceelnummer was netjes ingevuld. Maar wie goed keek, zag dat het om een valse aanvraag ging. Nergens was namelijk een handtekening of goedkeuring van de gemeente terug te vinden.

(Lees voort onder de foto)

De bouwaanvraag bleek uiteindelijk deel uit te maken van het kunstproject Kunst & Zwalm, een kunstwandeling die drie weekends plaatsvindt in de regio. Kunstenaar Leo Copers wilde naar eigen zeggen niemand viseren, maar hoopt wel dat de inwoners van de wijk zouden nadenken over het blanke karakter van de buurt. 

De buurtbewoners zélf zien er ondertussen de grap wel van in. Het merendeel benadrukt wel dat ze blij zijn dat er geen moskee komt, vooral omdat er geen moslims wonen in de buurt.