De tragiek van de overstromingen in Texas in 1 beeld

Bejaarde vrouwen die vastzitten in het rusthuis met het water tot aan hun middel.  Het is een dramatische foto die de tragiek van de overstromingen door storm Harvey in de Amerikaanse staat Texas op een pakkende wijze weergeeft. Intussen zijn alle inwoners van het rusthuis in kwestie gered. 

Het was Timothy McIntosh die de foto gisteren op Twitter plaatste, met een noodkreet om hulp.  De foto was genomen door zijn schoonmoeder, de uitbaatster van het rusthuis La Vita Bella in Dickinson, ten zuidoosten van grootstad Houston in Texas.

Zijn echtgenote Kim doet het verhaal aan CNN. "Mijn moeder heeft me die foto om 9 uur 's ochtends gezonden. Ze zei dat het een ramp was en dat ze aan het wachten waren op reddingshelikopters van de National Guard. De meeste inwoners van het rusthuis zitten in rolstoelen en hangen aan de zuurstof."

De foto ging onmiddellijk viraal op het internet. Er kwam ook meteen kritiek op de directie van het rusthuis. "Waarom zijn de bejaarden niet geëvacueerd", vragen sommigen zich af. Maar volgens de uitbaatster hadden ze van de autoriteiten te horen gekregen om binnen te blijven en een noodplan in werking te stellen.

Toen de foto en de roep om hulp vanuit het rusthuis begonnen te circuleren op het internet, namen de hulpdiensten specifiek contact op met de uitbaatster en haar familie om concrete updates te geven over de reddingsoperatie.

Intussen zijn alle 18 bejaarden en medewerkers van het rusthuis gered, melden Amerikaanse media. "De mensen zaten in het water tot aan hun middel, maar we hebben iedereen in veiligheid kunnen brengen", laat een verantwoordelijke van het Galveston Office of Emergency Services weten. De meesten werden via helikopters geëvacueerd.

Via Twitter bevestigde Timothy McIntosh uiteindelijk dat iedereen gered was. Hij bedankte de hulpdiensten en iedereen die zijn tweet had doorgedeeld.