Evacuaties door "chemische mist" aan de Engelse kust

Gisteren moesten de populaire stranden aan Birling Gap geëvacueerd worden nadat tientallen mensen last gekregen hadden van ademhalingsproblemen, prikkende ogen en braken. Oorzaak: een soort "chemische mist" die was opgedoken. De oorsprong is nog onbekend.

Birling Gap is een populaire trekpleister voor toeristen en buurtbewoners in het Engelse graafschap East Sussex. De beroemde "Seven Sisters"-krijtrotsen liggen er op een boogscheut vandaan. Het was een zonnige dag gisteren, er waren dan ook veel mensen op het strand.

Getuigen op het strand vertelden hoe vanuit het niets een plotse dichte mist kwam opzetten. "Het was ongewoon, amper tien minuten ervoor was het nog helder en zonnig," vertelt Kyle Crickmore aan de BBC. "Het was zot druk op het strand, maar in nog geen tien minuten tijd was het strand helemaal leeg."

De slachtoffers klaagden ook over een sterke chloorgeur. In het Eastbourne District Hospital zijn intussen al meer dan 100 mensen behandeld, meldt het ziekenhuis.

Oorzaak nog onbekend

De oorzaak van de chemische mist blijft vooralsnog onduidelijk.
Volgens de politie van Sussex zou het van zee of van over zee kunnen
komen, maar dat is slechts een vermoeden.

In het verleden waren er al eens incidenten waar stoffen van de industrie aan de Franse kust tot in Engeland belandden. Het plaatjes ligt ook langs de drukbevaren zeevaartroutes van het Kanaal, een lozing of lekkage op een schip behoort ook tot de mogelijkheden.

De stranden in East Sussex zullen vandaag gewoon open zijn, meldt de politie nog. Het is een "bank holiday" in Engeland, een vrije dag.

Meest gelezen