Hoogste woontoren van Limburg enkel voor jonge bewoners

In Hasselt komt er een nieuwe woontoren met een leeftijdslimiet voor de bewoners.  Wie er wil komen wonen, moet jonger zijn dan 32. Het gaat om een publiek-private samenwerking tussen de stad Hasselt en een vastgoedontwikkelaar. De 70 appartementen in de toren zijn bedoeld voor jong afgestudeerden en jonge gezinnen. 

De woontoren komt in het Kapermolenpark, vlak bij de Hasseltse universiteitscampus. De toren zal 16 verdiepingen hebben wordt zo de hoogste van Limburg. Iedereen zal een appartement kunnen kopen in de toren, dus ook mensen ouder dan 32 jaar. Maar wie er zelf gaat wonen, moet wel rekening houden met de leeftijdsgrens. "De jongste bewoner moet jonger zijn dan 32", vertelt Michel Verhoeven van projectontwikkelaar Kolmont. "Hetzelfde geldt voor wie een appartement wil huren: minstens één van de huurders moet jonger zijn dan 32. Eens je er woont, mag je er zolang blijven wonen als je wil."

Betaalbaar wonen

De bouw van de nieuwe Kapertoren is een onderdeel van een groter bouwproject rond het nieuwe zwembad in Hasselt. "Daar zijn zowel studentenkoten als betaalbare woningen voor starters voorzien. Op die manier willen wij en de stad Hasselt betaalbaar wonen mogelijk maken op een waar pas afgestudeerden zoeken naar een eerste woning", legt Michel Verhoeven uit.  "Ook in het ruimtelijk uitvoeringsplan van de site was trouwens al vastgelegd dat het om betaalbare, kleine woonentiteiten moest gaan, met een beperking van de leeftijd." De leeftijdsbeperking zal ook in de verkoopsakte staan. En in geval van verhuur zal elke nieuwe huurovereenkomst ook voorgelegd worden aan de syndicus en de Vereniging van Mede-eigenaars van het gebouw.

Discriminatie?

De Huurdersbond reageert verbaasd op de leeftijdsbeperking. "Op het eerste gezicht lijkt het dat het niet kan. We gaan samen met de betrokkenen moeten bekijken wat hier aan de hand is en hoe het project juist in mekaar zit", zegt Joy Verstichele van de Huurdersbond. "Het lijkt op leeftijddiscriminatie. Je kan dit niet zomaar toepassen. We gaan nu bekijken of de projectontwikkelaar goede redenen kan geven om dit toch te doen." 

Meest gelezen