Video player inladen ...

Kendrick Lamar grote winnaar van politiek beladen MTV Video Music Awards

Kendrick Lamar heeft 6 prijzen gewonnen op de MTV Video Music Awards in Los Angeles. De show grossierde dit jaar in emotionele en politieke toespraken, onder meer over zelfmoordpreventie en het geweld in Charlottesville.

Hij was de koning van de MTV Video Music Awards (VMA's) in Los Angeles gisteravond: Kendrick Lamar. De Amerikaanse rapper won liefst 6 prijzen voor de videoclip bij zijn nummer "Humble". Naast de prijs voor video van het jaar ging hij met die voor beste hiphopvideo, direction, cinematography, art direction en visual effects aan de haal.

Lamar voerde "Humble" en zijn nummer "DNA" ook live op. Daarnaast gaven onder meer Miley Cyrus en Ed Sheeran een optreden. De presentatie was in handen van Katy Perry.

Logic bracht zijn nummer "1-800-273-8255", een titel die verwijst naar het telefoonnummer van de Zelfmoordlijn in de VS. Op het podium kreeg hij het gezelschap van mensen die een zelfmoordpoging hebben overleefd en de zangers Alessia en Khalid. Die eerste mocht overigens de prijs voor beste dance video mee naar huis nemen, die laatste die voor beste new artist.

Pink gaf een emotionele toespraak toen ze de Michael Jackson Video Vanguard Award in ontvangst nam. Daarbij vertelde ze een verhaal over haar dochter van 6 die in het publiek zat en die haar recent had gezegd dat ze "het lelijkste meisje dat ze kende" was. Pink zei dat ze haar hierop foto's had getoond van onder meer Michael Jackson, David Bowie, Janis Joplin, George Michael, Elton John en Freddie Mercury. "Je bent prachtig en ik hou van je", sprak ze haar dochter toe.

Bennington en Cornell

Oscarwinnaar Jared Leto bracht hierna Chester Bennington in herinnering, de zanger van Linkin Park die vorige maand uit het leven stapte, net als Chris Cornell, de frontman van Soundgarden die in mei zelfmoord pleegde. "Ik denk aan zijn bandleden die eigenlijk zijn broers waren en ik denk aan zijn stem", zei hij over Bennington. "Zijn stem zal blijven leven."

"Luister naar mij", ging hij voort. "Je bent niet alleen. Er is altijd een weg vooruit. Zoek hulp. Deel je gedachten. Geef nooit op."

Heather Heyer

De avond kende ook een politiek luik met verwijzingen naar het racistische geweld in Charlottesville eerder deze maand. Heather Heyer, een vrouw van 32, liet toen het leven toen een extreem-rechtse sympathisant op een groep linkse betogers inreed.

"Amper 15 dagen geleden is mijn dochter Heather vermoord terwijl ze tegen racisme protesteerde", vertelde haar moeder op het podium. "Ik mis haar, maar ik weet dat ze hier vanavond is."

2017 Invision

Paris Jackson, de dochter van wijlen Michael Jackson, sprak zich in sterke bewoordingen tegen de gebeurtenissen in Charlottesville uit. "We moeten die nazi's en white supremacist-eikels in Charlottesville en overal in het land tonen dat we, als een land met vrijheid als onze slogan, hun geweld, hun haat en hun discriminatie totaal niet tolereren", zei ze. "We moeten onze verzetten."

"Look what you made me do"

Tot slot liet ook Taylor Swift van zich horen met de voorstelling van haar nieuwe video bij haar nummer "Look what you made me do".