"Aardverschuiving in Zwitserland gevolg van klimaatverandering"

Het Zwitserse Milieubureau trekt aan de alarmbel na de aardverschuiving in het kanton Graubünden. "Zwitserland moet zich aan de klimaatverandering aanpassen om de risico's te verminderen", klinkt het. 

De opwarming van de aarde treft Zwitserland heel sterk, zegt het Federaal Milieubureau. Sinds het begin van de metingen in 1864 is de gemiddelde temperatuur al met twee graden verhoogd. Dat is meer dan het dubbel van de gemiddelde opwarming ter wereld, die op 0,9 graden ligt. Het bureau zegt dat de gevolgen nu al voelbaar zijn.

De aardverschuiving in het kanton Graubünden vorige week was een gevolg van steile bergflanken die aan stabiliteit moeten inboeten door de opwarming van de aarde. Acht wandelaars zijn nog steeds vermist. De honderd inwoners van het dorpje Bondo werden geëvacueerd en zes andere wandelaars werden teruggevonden. Plaatselijk kan er een gebrek aan water ontstaan en in steden kan de temperatuur een pak hoger liggen dan op het platteland.  

Parijsakkoord

Zwitserland heeft volgens het Parijsakkoord de ambitie om tegen 2030 zijn CO2-uitstoot sterk te verlagen. Dat is volgens het Milieubureau het sterkste instrument tegen de klimaatopwarming: de verlaging van broeikasgassen. "Omdat de opwarming enkel  kan worden begrensd, wordt het belangrijker om ons aan te passen aan de uitwerkingen van de klimaatverandering", zegt directeur Marc Chardonnens.

Het Milieubureau wil daarenboven dat er rekening wordt gehouden met de gevolgen van de klimaatverandering op alle vlakken: milieu, economie en samenleving. Beter voorkomen dan genezen, klinkt het in een notendop.