AFP or licensors

Macron wil in Afrika zelf controleren of migranten kans op asiel maken

De Franse president Macron wil migranten "die recht hebben op asiel" al "identificeren" in transitlanden als Niger en Tsjaad. Dat moet het mogelijk maken hen "zo snel mogelijk in veiligheid" te brengen. Macron heeft dat voorgesteld op een minitop in Parijs met bondskanselier Merkel, de premiers van Italië en Spanje, de eerste minister van Libië en de presidenten van Niger en Tsjaad.

De Europese leiders toonden zich in Parijs bereid om meer mensen die recht op bescherming hebben, te hervestigen in Europa. Wie recht op bescherming kan inroepen, moet al duidelijk worden als de vluchtelingen in Niger of Tsjaad zijn, dat zijn notoire transitlanden op weg naar Libië en vandaar naar Europa.

De procedure moet gebeuren onder de supervisie van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR). Het systeem van vroege identificatie moet volgens Macron vermijden dat migranten "ondoordachte risico's" nemen in de woestijn en op de Middellandse Zee.

Hoeveel mensen er op die manier legaal naar Europa kunnen komen, liet de president in het midden. In de slotverklaring stond alleen dat de leiders van Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Niger, Tsjaad en Libië "de noodzaak" erkennen "om de hervestiging te organiseren van bijzonder kwetsbare mensen die internationale bescherming nodig hebben".

Macron wil ook dat Europa en de Afrikaanse landen beter gaan samenwerken op gebied van veiligheid en justitie, om te vermijden dat de migrantenstromen naar Libië en verder naar Europa nog groter worden.