AFP or licensors

Noord-Korea vuurt raket af over Japan, VS en Japan roepen VN-Veiligheidsraad bijeen

Noord-Korea heeft afgelopen nacht een middellangeafstandsraket gelanceerd die over het noorden van Japan is gevlogen. De Japanse eerste minister Abe spreekt van een ongekende en ernstige bedreiging voor het land. Op vraag van Japan en de VS komt de VN-Veiligheidsraad deze namiddag in spoedzitting bijeen, om de druk op Noord-Korea op te drijven.

De Zuid-Koreaanse regering meldde dat de raket rond 05.57 uur (plaatselijke tijd) werd afgevuurd en een aantal minuten later over het Noord-Japanse eiland Hokkaido is gevlogen. Na een vlucht van 2.700 kilometer brak het projectiel in drie stukken en kwam het 1180 kilometer ten oosten van Hokkaido in de Stille Oceaan terecht.  

Volgens experts ging het om een middellangeafstandsraket van het type Hwasong-12 (zie foto onderaan), hetzelfde type raket als waarmee Noord-Korea onlangs het eiland Guam bedreigde. Het was voor het eerst sinds 2009 dat er nog eens een Noord-Koreaanse raket door het Japanse luchtruim vloog. Toen ging het echter om de lancering van een satelliet en niet om een wapen. 

De Japanse regering was zich volgens de premier Abe volledig bewust van de de Noord-Koreaanse lancering. De regering heeft echter geen poging ondernomen om de raket uit de lucht te halen, wel werden inwoners via een alarmsysteem, e-mails en meldingen op hun mobiele telefoon aangemaand om te schuilen. 

Japan en VS roepen veiligheidsraad bijeen

De Noord-Koreaanse raketlancering werd onmiddellijk veroordeeld door Abe, die tegenover de pers in Tokio sprak van "een ongekende, zware en ernstige bedreiging voor onze natie". Verder liet Abe weten dat de Japanse regering al geprotesteerd heeft bij het regime in Pyongyang, via de Japanse ambassade in Peking. 

De Amerikaanse president Trump heeft zijn bondgenoot intussen verzekerd dat “de VS voor honderd procent achter Japan staat", aldus Abe. Tijdens een 40 minuten durend telefoongesprek hebben beide leiders afgesproken om de VN-Veiligheidsraad deze namiddag in spoedzitting bijeen te roepen, om  "de druk op Noord-Korea te verhogen". 

Zuid-Korea laat spierballen rollen

De Zuid-Koreaanse luchtmacht heeft op vraag van president Moon Jae-in enkele manoeuvres uitgevoerd als reactie op de raketlancering door de communistische buur. Vier gevechtsvliegtuigen bombardeerden een militaire oefenplek in de noordelijke provincie Ganwon-do, vlak aan de gedemilitariseerde grensstrook.

Moon Jae-in beval tot de manoeuvres, om aan het regime van Kim Jong un in Pyongyang duidelijk te maken dat het bij een eventuelene militaire aanval geen schijn van kans maakt, citeert het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap de woordvoerder van de president.

Daarnaast verspreidde Zuid-Korea ook beelden van een raketlancering die ze naar eigen zeggen vorige week zelf heeft uitgevoerd, als reactie op de recente Noord-Koreaanse dreigementen, weet AP.  Op beelden is te zien hoe enkele langeafstandsraketten werden afgevuurd vanop een mobiel lanceervoertuig.

Australische steun

In de loop van deze ochtend heeft overigens ook Australië zijn steun uitgesproken aan Japan. Julia Bishop, de minister van Buitenlandse Zaken, liet verstaan dat Australië Japan zou bijstaan in het geval dat het Aziatische land wordt aangevallen door Noord-Korea.

KCNA via KNS