Voor het eerst meer dan half miljoen jobstudenten, 14 onder hen ouder dan 65 jaar

Vorig jaar hebben voor het eerst meer dan een half miljoen studenten minstens één dag gewerkt als jobstudent. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, die ondernemingsorganisaties Unizo en HR-dienstengroep ADMB verspreidden. Opmerkelijk: onder hen zitten ook 14 studenten van 65 of ouder.

In 2016 werkten in totaal 502.297 studenten via een zogenoemde studentenovereenkomst. De populatie studenten met een studentenjob steeg zo met 4,9 procent. In 2015 waren dat er nog 478.680.

Daarnaast nam ook het aantal gewerkte dagen in 2016 toe, met 6,5 procent tot bijna 11,8 miljoen dagen. Het aantal werkgevers dat een beroep deed op studenten steeg met 4,9 procent tot 56.607 in 2016. Zij keerden in totaal voor 885 miljoen euro aan studentenlonen uit, een stijging van 8,5 procent tegenover 2015.

"Studentenarbeid blijft zo verder boomen en dat onafgebroken sinds de funamentele hervormingen van het stelsel in 2012", klinkt het in een persbericht van Unizo en ADMB. Zij stellen dat jobstudenten gegeerd zijn bij ondernemingen, omdat ze een "instant flexibiliteit" toevoegen met een "logisch kostenvoordeel".

23,4 dagen, 1.763 euro

De gemiddelde student werkte vorig jaar 23,4 dagen verdeeld over één tot twee jobs. Daarmee verdiende die jobstudent 1.763 euro, een brutobedrag waarop 2,71 procent sociale bijdragen verschuldigd zijn, maar geen belastingen. Die gemiddelde student is net geen 20 jaar oud. Ruim een vijfde van de studentenpopulatie is jonger dan 18 jaar, slechts 2 procent blijkt 27 jaar of ouder.

Opmerkelijk: uit de cijfers blijkt onder andere dat België ook 14 studenten van 65 jaar of ouder telt.

Jobstudent van het jaar

Unizo en ADMB verkozen vandaag ook de "Jobstudent van het Jaar". De titel gaat dit jaar naar de 27-jarige studente en foodtruck-medewerkster Julie De Bleser.  Zij krijgt een extra maandloon van 1.250 euro.