Opvallende beelden in "De rechtbank": verhoor van kinderverzorgster tegen wie onderzoek loopt

Het wordt een opvallende passage in het nieuwe seizoen van “De Rechtbank”, op VIER: het verhoor van de kinderverzorgster die enkele maanden geleden in opspraak kwam. De vrouw bleek enkele kinderen in een Antwerpse crèche hardhandig te hebben aangepakt. De beelden daarvan kwamen erg choquerend over. Het onderzoek loopt nog altijd. Kan het dan zomaar dat haar verhoor al op tv te zien is?

“Het is in elk geval niet de eerste keer dat zoiets gebeurt”, zegt Karel Van Cauwenberghe, de onderzoeksrechter die de vrouw ondervraagd heeft. “Toen ik enkele jaren geleden een eerste keer meewerkte aan "De rechtbank", werden er ook al beelden getoond van gerechtelijke onderzoeken die nog niet volledig waren afgerond. Dat heeft toen geen problemen gegeven. Maar omdat het deze keer om een heel gevoelige zaak gaat, die veel stof heeft doen opwaaien, hebben we er extra grondig over nagedacht.”

De makers van het programma toonden de beelden vooraf aan de onderzoeksrechter, de voorzitter van de rechtbank van Antwerpen en iemand van de Orde van Vlaamse Balies, die alle advocaten vertegenwoordigt. Ook de advocaat van de vrouw kreeg de beelden te zien.

“We beseften allemaal dat het controverse zou veroorzaken,” zegt onderzoeksrechter Van Cauwenberghe, “maar tegelijk vonden we het ook een goede gelegenheid om te tonen hoe Justitie werkt. Ik moest op basis van dat verhoor beslissen of de vrouw aangehouden zou worden. Een heel moeilijke beslissing. Uiteindelijk leek een aanhouding me niet de beste oplossing. Als je iemand opsluit, dan doe je dat onder meer om nieuwe misdrijven te voorkomen. In dit geval leek die kans me heel klein. Daarom leek het me beter om haar voorwaarden op te leggen, zoals psychologische begeleiding. En tot nu toe loopt dat prima."

"Door het verhoor te tonen, willen we ook aantonen wat de versie van de verdachte is. De beelden van wat er in de crèche is gebeurd, zijn hard. De uitleg van de vrouw biedt misschien een gedeeltelijke verklaring hoe het zo ver is kunnen komen, zonder dat goed te praten uiteraard."

Waarover gaat het?

Midden mei kwam aan het licht dat een kinderverzorgster van 22 een baby ruw had behandeld. De moeder van het kind had een verdachte blauwe plek opgemerkt en trok aan de alarmbel, waarna een onderzoek geopend werd naar zware kindermishandeling. Op camerabeelden van de crèche was te zien hoe de kinderverzorgster het kind hard aanpakte. Even later werd ook een tweede klacht ingediend voor kindermishandeling.

De twee incidenten speelden zich af in verschillende crèches, de ene in Schoten, de andere in Antwerpen. De kinderverzorgster was in beide vestigingen van dezelfde uitbater tewerkgesteld. Ze werd op staande voet ontslagen. Ze werd ook opgepakt en vervolgens vrijgelaten onder voorwaarden.